Втора година Висшият мюсюлмански съвет връчва награди „ХОДЖАЗАДЕ“

 

Висшият мюсюлмански съвет продължава започнатата инициатива за награждаване на личности, които са допринесли за издигането на авторитета на Мюсюлманско изповедание, тъй като през 2017 г. се получиха много добри отзиви от обществото. Затова по решение на централния колективен ръководен орган на Мюсюлманско изповедание специална комисия, съставена от председателя на Съвета Ведат С. Ахмед и членовете му – районния мюфтия на Айтос Селятин Мухарем и преподавателя от Висшия ислямски институт Айдън Юмеров, започна необходимата подготовка за връчване на наградите „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ за 2018 г.

 

Във връзка с организацията Комисията за връчване на наградите заседава преди известно време и обсъди миналогодишния регламент и процеса за връчването на наградите. След разискванията и козметичните корекции, които са наложителни, Комисията прие регламента за 2018 г.

 

Както вече е известно награда „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ се учреди миналата година и ще се дава всяка година за принос за развитието на Мюсюлманското изповедание в Република България. Награда се дава на името на Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди, който е първият главен мюфтия на мюсюлманите в България, избран  на 8 декември 1910 г., когато започва да функционира Главното мюфтийство. Наградата се състои от плакет, удостоверение и парична сума и ще се връчва на не повече от 5 личности на година.

 

Престижната награда ще се връчва на членове на мюсюлманската общност в България и други граждани, имащи отношение към проблемите на Мюсюлманското изповедание. Повод за удостояване с наградата може да бъде дългогодишна дейност в структурите на Мюсюлманско изповедание, висока морална постъпка или действие за издигане на авторитета или развиване на дейността му, реализиране на уникален или образцов проект, публикуване на труд, извършване на проучване или осъществяване на  проект и други съществени дейности свързани с развитието на изповеданието.

 

Мотивираните номинации за присъждане на наградата ще се правят от имамите, членовете на мюсюлманските настоятелства, районните мюсюлмански съвети и Висшия мюсюлмански съвет, мюсюлманските училища, районните мюфтийства и Главно мюфтийство, както и с подписка от членовете на мюсюлманската общност в България.

 

Крайният срок за представяне на мотивираните предложения е 15 октомври 2018 г. Веднага след което Комисията ще оценят постъпилите предложения, а на 8 декември ще бъдат връчени с церемония вторите награди за принос „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“. Номинациите за награда се изпращат писмено до Комисията. 

 

За връзка: 

Адрес: 1301 София,

ул . „Братя Миладинови” №27

тел. 02/981 60 01

факс: 02/980 55 51

email: vms@grandmufti.bg

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.