Ученик от ДУ – Момчилград се класира на трето място в балканско състезание за хафъзи в Косово

 

       Ученици от духовните училища в Момчилград и Шумен взеха участие в балканско състезание по наизустяване на Свещения Коран за гимназисти. То се проведе на 21 април тази година (събота) в столицата на Косово – Прищина.

         Надпреварата по наизустяване на Корана в Косово за пръв път се организира на международно ниво. Тя се провежда под патронажа на президента на Ислямската общност на Република Косово и с подкрепата на Турция и Саудитска Арабия.

         И тримата възпитаници на българските духовни училища – Джемал Сали и Мухаммед Дурлу от ДУ – Момчилград и Мюмюн Ахмед от ДУ – Шумен, взеха участие в категорията за наизустяване на джуз „Амме“ от Свещения Коран. Те се състезаваха редом с участници от Косово, Македония, Сърбия, Черна Гора, Турция и Хърватия.

        Мухаммед Дурлу от момчилградското духовно училище се класира на трето място в категорията си за наизустяване на Корана, в която се състезаваха общо 11 ученици момчета. Първото място беше за Енес Латифи от Прищина, а второто - за Бесар Латифович от Нови Пазар.

         Младите мюсюлмани бяха оценявани от професионална комисия, в чийто състав членуваха хафъзи от различни балкански страни, включително от Турция и Саудитска Арабия.

 

В Скопие

         В рамките на пътуването си от България до Косово и на участието в състезанието на международно ниво учениците бяха придружавани от преподавателя по Коран, Хитабет и Сийер в момчилградското духовно училище Сами Фазлийски. 

 

 

      От името на Главно мюфтийство поздравяваме Мухаммед Дурлу от ДУ – Момчилград за постигнатия успех, както и двамата други ученици – Джемал Сали и Мюмюн Сали, за старанието и достойното им представяне на състезанието в Косово. Пожелаваме и на тримата младежи още много успехи по пътя, който са избрали – да бъдат „пазители“ на Корана за цял живот.

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Bislame.net

        

         

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.