ДО

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ПРЕЗИДЕНТ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

МИНИСТЪР НА

ПРАВОСЪДИЕТО НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ

ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

ръководителите НА

дипломатическите ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА

В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

Г-Н АНТОНИО ТАЯНИ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

 

ДО

Г-Н ДОНАЛД ТУСК

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ

 

ДО

Г-Н ЖАН-КЛОД ЮНКЕР

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

 

ДО

Г-Н АНДЖЕЛИНО АЛФАНО

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И

СЪТРУДНИЧЕСТВО В ЕВРОПА

 

ДО

Г-Н ЮСУФ БИН АХМЕД ЕЛ-УСЕЙМИН

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

ОРГАНИЗАЦИЯта зА ИСЛЯМСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО

 

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

НА ВИСШИЯ МЮСЮЛМАНСКИ СЪВЕТ

по повод ИСЛЯМОФОБСКОТО И АНТИМЮСЮЛМАНСКО ИЗКАЗВАНЕ НА ПРОКУРОР НЕДЯЛКА ПОПОВА

 

прието с решение №844 на 3 април 2018 година

 

Висшият мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда изказването на прокурор Недялка Попова, наблюдаващ обвинител по делото за проповядване на антидемократична идеология, или т.нар. дело срещу 13-те имами. Това изказване на прокурор Попова окачествяваме като престъпление от омраза срещу всички мюсюлмани в Република България и нашите сънародници мюсюлмани, живеещи извън страната. Това изказване категорично не подхожда на прокурор на демократична държава, която днес председателства Съвета на Европейския съюз.

Още повече, припомняме, че при започването на процеса срещу имамите заявихме ясна и категорична подкрепа за подсъдимите имами, съзнавайки, че в една европейска държава е недопустимо наказателно преследване на нейни граждани заради религиозни убеждения и практики, а в Република България правото на вероизповедание във всичките му компоненти е конституционно регламентирано. Изказването на стожера на държавността показва, че декларациите ни в защита на подсъдимите при започване на процеса са били адекватни, навременни, уместни, дори и необходими.

Изявлението на прокурор Попова не се нуждае от интерпретация – очевидното й разбиране е, че всеки мюсюлманин, който иска да живее и да има деца и внуци в България, ще допринесе процентът на български граждани от мюсюлмански произход да се увеличи, поради което всяко новородено дете на мюсюлманин е заплаха за националната сигурност.

В тази реч се наблюдават множество престъпления по Наказателния кодекс и Закона за защита от дискриминация като проповядване и подбуда към омраза срещу мюсюлманите и турците, дискриминация на религиозна и етническа основа, ксенофобия, ислямофобия, реч на омразата и др. Това е дори подбуда към действия за ограничаване броя на мюсюлманското население.

Това изказване на прокурор Попова е внушение на несъществуваща заплаха – че мюсюлманската общност в България представлява опасност за националната сигурност на страната; както и че нейни представители не бива да заемат високи административни и политически постове, че българските граждани с мюсюлманско изповедание, живеещи извън пределите на България, не са добре дошли в родината си.

В такъв случай ние, като представителна институция на мюсюлманската общност в България, отправяме запитване до Президент, Народно събрание, Министерски съвет, съдебна власт и прокуратура:

Дали изказването на прокурор Недялка Попова е в съответствие с политиката на държавата към мюсюлманите в България, тоест дали това е държавна политика, или е лично мнение на прокурора?

Мюсюлманската общност помни отнемането на изконни човешки права и тези изказвания на един висш служител и защитник на закона ни карат с голяма тревога да си задаваме въпроса дали тези времена отново се връщат?!

Ние, като мюсюлмани, никога няма да се примирим с тези ислямофобски и антимюсюлмански изказвания. Ще използваме всички демократични законови средства за защита на човешките права, както и ще сезираме компетентните европейски институции и организации. Ние няма да допуснем да ни бъде вменявана вина за това, че сме мюсюлмани. Ние, мюсюлманите в България, винаги сме били и ще бъдем лоялни граждани на нашата родина и имаме пълното конституционно право да заемаме всякакви длъжности, ако притежаваме съответните качества, образование и квалификация.

Призоваваме и настояваме Прокуратурата на Република България и отговорните институции да се заемат със случая и да започнат проверка за престъпление от омраза срещу мюсюлманите по съответните членове на Наказателния кодекс.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.