Убити и ранени в палестинските територии при протести срещу решението на Тръмпза Йерусалим

 

 

Снимка: www.tass.com

След петъчната молитва на 15 декември 2017 година в палестинските територии се проведоха нови масови протести срещу решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

В рамките на демонстрациите в Газа, на Западния бряг и в Източен Йерусалим се стигна до сблъсъци между израелските служители на реда и протестиращите палестинци, съобщи Al-Jazeera. В резултат бяха застреляни трима палестинци от израелските сили за сигурност, а четвъртата жертва, дадена също от страна на Палестина, загина от раните си малко по-късно, съобщават световните медии.

18-годишният Мухаммед Амин Акил Ал-Адам беше застрелян в близост до град Рамалла. Други две от жертвите бяха убити по време на гранични протести в ивицата Газа. Една от четирите жертви е от протестите в Западния бряг.

 

Сред четиримата убити е 29-годишният Ибрахим Абу Сурайя, палестинец, чиито два крака бяха ампутирани при ракетна атака от страна на Израел през 2008 година. Въпреки физическото си състояние и факта, че е в инвалидна количка, той беше неотлъчно част от всички протести срещу окупаторската политика на Израел, включително и в петъчните демонстрации в Източна Газа, които обаче се оказаха последни в краткия му земен път.

 

 

На снимката: Ибрахим Абу Сурайя/ Daily Sabah

По информация от палестинското здравно министерство близо 200 от протестиращи са ранени при сблъсъците в петъчния ден.

Протестите в окупираните палестински територии не стихват вече повече от 10 дни. Напрежението ескалира от 6 декември насам, когато американският президент Доналд Тръмп обяви официално, че признава Йерусалим за столица на Израел.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.