Приеха промени в Наказателния кодекс, свързани с „радикалния ислям“

 

На 6 декември 2017 година депутатите гласуваха на първо четене промени в Наказателния кодекс, насочени към проявите на „радикалния ислям“ и покриването на лицето като вид религиозно облекло. Поправките на Наказателния кодекс бяха внесени от депутати от парламентарната група на Обединени патриоти. Според тях се предвижда затвор от 1 до 5 години и глоба от до 5000 лева за проповядване на радикален ислям.

Промените предвиждат също затвор от 1 до 4 години за всеки, който насилствено принуждава друг човек да носи религиозно облекло и да закрива лицето си.

По думите на вносителите на промените към момента в Наказателния кодекс на България е криминализирано проповядването на недемократична идеология, като единствената, посочена като такава, е фашизмът.

Част от депутатите обаче поискаха текстовете да се прецизират и  термините и понятията да бъдат изяснени, защото обратното би довело до непредвидими последици.

Приетите вчера промени в наказателния кодекс повдигат много въпросителни. Може ли и редно ли е въобще да съществува понятие като „радикален ислям“, въпреки че вече е навлязло в широка употреба? Може ли ислямът, религията на мира, да бъде определян като „радикална“ и с това си определение да бива нареждан до антидемократичните идеологии като фашизма? И въобще новите поправки пораждат множество въпроси с неизвестни отговори.

Сигурното е, че безразборното боравене с неуточнени термини и понятия на езика може да доведе до сериозни и нежелани последици.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.