Районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед посети областния управител Никола Чанев

 

По покана на областния управител на Кърджали Никола Чанев кърджалийският районен мюфтия Бейхан Мехмед посети областната управа в града.

Това се случи на 29 ноември (сряда) 2017 година. Духовният водач на мюсюлманите в региона прие поканата на Чанев като жест на внимание и уважение към цялата ислямска общност. Прие я още като   отговор на гостуването на областния управител в джамията на Кърджали  на традиционна вечеря (ифтар) по време на тазгодишния месец Рамазан.

В рамките на срещата районният мюфтия  Бейхан Мехмед сподели с домакина актуалните кампании, организирани от Главното и районното мюфтийства като Седмицата на сираците и абонамента за списание „Мюсюлмани“, както и предстоящото честване на Нощта на Святото рождение на Пратеника (с.а.с.) - Мевлид кандили.

 „Ние, хората в Източните  Родопи, сме пример за етническа и религиозна толерантност, живеем заедно от стотици години, приятели сме, общи са празниците ни и нямаме нужда някой отвън да ни учи как да живеем.“ – изтъкна по време на срещата областният управител.

Добрите взаимоотношения между християни и мюсюлмани нямат цена на фона на световните конфликти. Тероризмът няма религия, нито етническа принадлежност. В основата на религията, независимо дали става дума за християнство, за ислям или юдаизъм, са залегнали  човешките ценности, обичта и уважението към ближния“, беше част от това, което каза Бейхан Мехмед в разговора.

Районният мюфтия на Кърджали сподели още за необходимостта от ислямски културен институт в София, който да подготвя кадри за вероизповеданието и да възпрепятства проникването на радикални течения у нас. По време на срещата двамата обсъдиха също и механизма за субсидиране на  храмовете от държавния бюджет.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.