Какво научават децата в летните коран-курсове или за малкия Салих  с голямото сърце 

 

Летните коран-курсове в страната ни са актуална тема в мюсюлманската общност през летния сезон от годината. Актуално за децата, за родителите, които ги изпращат, за имамите и преподавателите в джамиите, които подготвят различни уроци и активности за децата…

 

Интересът и емоциите сред всички гореизброени обикновено нарастват около регионалните състезания по Основни познания за исляма, на които се излъчват най-добрите за всеки регион в страната. След това – обикновено през септември, е „кулминацията“ – Националното състезание по Основни познания за исляма. Дългоочаквано от всички събитие.

 

 На него най-добре представилите се на регионалните състезания получават възможността да се съберат и да премерят религиозни знания… Състезаване във възрастови категории, различни нива, журиране, финални резултати от състезанието, церемония по награждаване…

 

В рамките на следващите 2-3 обикновено еуфорията сред малките мюсюлмани, родителите и учителите им изчезва. Децата започват новата учебна година в училищата си, фокусът им някак естествено се измества в друга посока и сякаш всичко започва отново постарому… До следващото лято.

 

Два месеца след провелото се през септември 2017 година Национално състезание по Основни познания за исляма ще ви „отведем“ в село Джиханова махала (по-малко известно с официалното си име Всемирци).

Именно Джиханова махала във велинградско е родното място на един от „героите“ от 12 септември 2017 година в Момчилград, когато се състоя финалът на националното състезание. Тогава Салих Джихан,  представител на Районно мюфтийство – Пазарджик, беше обявен за  победител в Първо ниво за категорията деца на възраст 6-10 години. Той получи парична и предметна награди. За разлика от много други деца, които биха си купили със спечелените пари някаква високотехнологична и актуална сред децата джаджа, например, малкият Салих помолил родителите си, на които през септември им предстояла екскурзия до съседна Турция, да вземат паричките, спечелил на състезанието, и да купят от там нещо за местната джамия.

Салих Джихан

Така днес джамията в село Джиханова махала е украсена от една картина, личен подарък за малкия мюсюлмански храм от един малък добротворец или както го нарекохме в заглавието – от „малкия Салих с голямото сърце“.

Тази история от малкото велинградско село показва, че в коран-курсове в България децата не трупат само теоретични религиозни познания. Обучението в джамията през летния сезон явно прави много повече от това. Допринася за това децата да развиват у себе си добродетелите, на които ги учи ислямът. Или поне за това е пример историята на малкия Салих Джихан с голямото сърце от Джиханова махала – победител на Национално състезание по Основни познания за исляма 2017.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.