Главно мюфтийство проведе семинар за тазгодишните кандидат-хаджии и в Айтос

 

Както и досега, и тази година Главно мюфтийство провежда подготвителни семинари с кандидат-хаджиите от страната и от съседна Турция. Целта на тези срещи, провеждащи се под формата на семинари, е осведомяване на мюсюлманите за свещеното поклонение като цяло, както и уточняване на детайли около тазгодишния хадж.

Хаджът е ибадет, чието извършване поне веднъж в живота е задължение (фарз). В  сура „Бакара”, айет 196 Аллах е повелил: „И довършвайте поклонението хадж, и поклонението умра заради Аллах

         По този повод вече по традиция Отдел „Хадж” към Главно мюфтийство всяка година посещава различните региони в България, както и в Турция, и дава информация на бъдещите хаджии за последните приготовления за поклонението.

         Поредната за 2017 година информационна среща семинар се проведе на 9 август (сряда) в „Султан Беязъд Вели” джамияв град Айтос.В нея участие взеха общо 25 кандидат-хаджии от областта, които с позволението на Аллах ще отпътуват от България за Светите места на 20 август тази година (неделя).

Програмата започна с четенето на Коран-и Керим от Ясин Гюн,  представител на Турската дирекция по вероизповеданията „Диянет“. След прочита на божественото слово срещата продължи с отравеното  приветствие от страна на районния мюфтия на Айтос Селахаттин Мухаррем и продължи с подготвената мултимедийна презентация и беседа, водена от заместник-главния мюфтия Ахмет Хасан.

В рамките на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с  подобрението в организацията по изпълнението на хаджа, изпълнението на самия ибадет и евентуалните трудности и проблеми, които биха могли да възникнат при пътуването и изпълнението на хаджа. По време на семинара беше наблегнато на важността кандидат-хаджиите да си направят предварителна духовна и материална подготовка, за да изпълнят поклонението хадж в спокойствие и всеотдайност, което ще е основа за  сведени до минимум трудности и проблеми в рамките на поклонението.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.