В хасковската Чарши Джамия беше отбелязана
Седмицата на Пратеника (с.а.с.) – Кутлу Доум

 

 

На 28 април, петък, Районно мюфтийство – Хасково проведе официална програма по случай Седмицата, посветена на рождението на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) – Кутлу Доум. Мероприятието се проведе преди петъчната молитва в хасковската Чарши Джамия в присъствието на около 500 души. Официални гости на събитието бяха Заместник главния мюфтия Ахмед Хасанов, Районния мюфтия на Пловдив Танер Вели, бившият главен мюфтия и директор на Курса за имами в с. Устина Селим Мехмед и преподавателя от ДУ-гр. Момчилград Орхан Осман. Програмата започна с четене на знамения от Свещения Коран, след което Районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди, в качеството си на домакин, отправи приветствие към присъстващите и ги запозна с мотото на тазгодишната Седмица на Пратеника (с.а.с.), което е: „Търсете знанието от люлката до сетния си час”. Основен акцент в обръщението на районния мюфтия беше, че за да разберем как е живял Пратеника Мухаммед (с.а.с.), трябва да живеем като него.

Тримата лектори – Зам.-главния мюфтия Ахмед Хасанов, директора на Курса за имами в с. Устина Селим Мехмед и преподавателя в ДУ-гр. Момчилград Орхан Осман –  развиха темата за мястото и важността на придобиването на знания в живота на всеки един мюсюлманин и мюсюлманка. Те дадоха примери от живота на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) и неговите сподвижници, както и от редица учени в ислямската история за това, че в основата на развитието на едно общество стои познанието и докато то е било приоритет за мюсюлманите, те са постигали напредък.

Между лекциите участие взеха и децата от Корана курса в Хасково, които изпълняваха иляхи. Програмата приключи с дуа към Всвевишния Аллах, която беше отправена от Селим Мехмед. А Зам.-главния мюфтия Ахмед Хасанов направи петъчното хутбе и отслужи джума намаз.

На всички присъстващи беше раздаден специално приготвен пиляф. 

 

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.