Висшият мюсюлмански съвет връчи годишните си награди за принос към развитието на Мюсюлманското изповедание и мюсюлманската общност в страната, които носят името на първия главен мюфтия на България - Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди.

Церемонията се състоя в кино "Люмиер", в присъствието на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, ръководството на Мюсюлманското изповедание, районни мюфтии.

Сред официалните гости на тържественото събитие бяха Негово Величество Симеон II, който е сред носителите на отличието, зам.-председателите на Народното събрание Филиз Хюсменова, Кристиан Вигенин, Цончо Ганев, председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов, народни представители, председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева, съветникът по образование на президента на Република България Димитър Здравков, представители на съдебната власт, дипломатическия корпус, академичната общност, главният секретар на Българската православна църква епископ Герасим, протосингелът в Софийската митрополия архимандрит Василий, отец Петко Вълов от Католическата църква в България, председателят на Националния съвет на религиозните общности Роберт Джераси, представители на религиозните общности, представители Диянета на Република Турция.

Специалното участие в церемонията взе на музикален хор "Ътри" към фондация "МЮСДАВ" от Турция.

Гостите бяха приветствани от председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

В словото си председателят на ВМС припомни символиката на наградата.

"Тази година е седма поред, в която връчваме награди на името на първия главен мюфтия на България. На 8 декември с нея удостояваме пет личности като израз на уважение към усилията им за диалог, доброта и мирно съжителство. Спомняме си и за основоположника на Главното мюфтийство. Полагането на усилия за всеобщото благо на човечеството, и в този контекст на българското общество, е отговорност на всеки съвестен гражданин. Приятната емоция, благата дума и праведната постъпка изграждат спасителния Ноев ковчег - подслон за онези, които спазват обещанието, дадено пред Всевишния", заяви Ведат Ахмед.

В речта си председателят на Висшия мюсюлмански съвет не отмина и изпитанията, на които ни подлагат войните.

"Докато конфликтът на Север от нас продължава, започнаха нечовешки военни действия в благословените земи, които са свещени за потомците на Ибрахим (а.с.). Човечеството ни е подложено на тежко изпитание – ще чуем или няма да чуем гласа на съвестта си? Естествено, няма да забравим невинните жертви, независимо от коя страна на фронта се намират", заяви Ведат Ахмед. В заключение той отправи послание за мир по света, а на носителите на наградата пожела да носят светлината в сърцата си и да продължават да я разпространяват.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи даде България като пример за толерантност и диалог на фона на фона на световните конфликти.

"В България върчваме награди без значение от това кой каква религия изповядва, в коя партия членува, към кой етнос принадлежи и какви убеждения има. Смея да твърдя, че ние сме оазис на фона на това, което става в световен мащаб, за което първо благодаря на Всевишния, а след това - на българската държава и на всеки един човек, който има принос и заслуга да живеем в този оазис. Необходимо е да видим, че животът е красив и да разберем, че всеки един от нас носи частица от Всевишния. Аллах казва: сътворихме човека с превъзходен образ. Не може човек да остане безразличен към това, което се случва, било то на единия или на другия край на света. Още по-лошо е, когато всеки казва, че е прав. Още по-лошо е, когато всеки пролива кръв в името на религията", заяви главният мюфтия.  

Д-р Мустафа Хаджи подчерта, че само духовно силни хора могат да извършват добрини.

"Добротата е тази, която ще спаси човечеството. Добротата е тази, която ще даде възможност отново да се върнем към религиозните и човешките ценности. Добротата е тази, която ще ни направи щастливи, защото радва най-напред извършителя и след това и след този, който се възползва от нея", каза главният мюфтия и призова за връщане към човешките ценности във време, когато материалното, завистта и омразата са взели превес.

"Живеем във време, в което религията е маргинализирана. Всеки се стреми да стане максимално богат. Всеки се стреми да постигне материални успехи, без да се съобразява с положението на другите. Не всички са така! Изключение правят тези, които са помилвани от Аллах. Този човек, който извърши добрина, може да остане като бяло петно върху черна картина. И това бяло петно - с чисто сърце и чисто намерение е способно да промени света. Ето защо ние трябва да вземем пример от тези хора и да се опитаме да го доразвием. Всички хора, които са тук, знаят цената на доброто и затова сме заедно", подчерта д-р Мустафа Хаджи.

Поздравителен адрес до Висшия мюсюлмански съвет изпрати и президентът на Република България Румен Радев.

"Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди е въздействащ със своя пример за институционално укрепване на Мюсюлманското изповедание в нашата страна, както и с дейността си в образованието и науката. Поредното награждаване на български граждани с особени заслуги за развитието на различни сфери в дейността на Мюсюлманското изповедание е възможност отново да бъдат изтъкнати духовните и обществените измерения на етно-религиозния диалог и толерантността в Република България. Убеден съм, че и занапред усилията ще бъдат насочени към утвърждаване на образованието, науката и творчеството в обществото, за да се развива то по пътя на благополучието и напредъка", пише в поздравителния си адрес държавният глава.

Приветствие към гостите отправи и зам.-ръководителят на Дипломатическата мисия на Република Турция у нас Мустафа Кара.

"Тази вечер удостояваме с ценно отличие значими и ценни хора. Смятам, че те са достойни със своя пример и че всички ние като хора сме призвани да бъдем по-добри и да направим повече, за това да живеем в по-добър свят", заяви дипломатът.

През 2023 г. награда "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" получи 76-годишният Исмаил Исмаилов. Отличието му беше присъдено активната му доброволческа дейност и изключителния му принос за грижата, опазването и управлението на вакъфските имоти в област Търговище.

"Бих искал да благодаря на Главното мюфтийство, че ме смята за достоен за тази награда. Благодаря за подкрепата през всички тези години и ви уверявам, че пак с тази подкрепа ще продължавам да давам всичко от себе си за благото на Мюсюлманското изповедание и мюсюлманите от моя край - Търговище", заяви Исмаил Исмаилов.

Награда получи и народният представител Йордан Цонев. Тя му беше присъдена за законодателната дейност, благодарение на която вероизповеданията получават подкрепа от държавата, както и за редицата благотворителни инициативи, зад които застава.

"Развълнувам съм от повода да приема тази награда. Тя е лична, но делата, които стоят зад нея, не са само лични. Никой не може сам да постигне онова, което постига в живота. Ние сме така създадени от Всевишния, че живеем в общности. В този смисъл аз приемам тази награда от името на всички мои съмишленици, всички мои колеги от ДПС, всички колеги от Парламентарната група, хилядите симпатизанти - мюсюлмани и християни, моите колеги от различни парламентарни групи в Народното събрание, защото това е общо дело. На мен ми се струва, че тук сме се събрали хора, които помагаме. Няма по-голяма радост от това да помагаш на ближния и да правиш добро. Аз мисля, че това е най-голямата титла, която може да получи един човек - че е добър човек", заяви Йордан Цонев при получаването на почетния плакет.

Ехлин Аронов от Балчик беше награден за лидерската си роля, насърчаването на четенето и търсенето на знание. Имамът е ръководител и на "Ателието на Тишината 4'33", което се явява платформа за споделяне и общуване. Заедно с това е създал специална колекция с минерали в джамията и библиотека с над 4000 книги.

94-годишният Мустафа Кадьов беше удостоен с отличието за доброволческата си дейност във Велинград и усилията, които полага за опазването и стопанисването на вакъфските имоти в града, въпреки преклонната си възраст. Сред големите каузи, зад които Мустафа Кадьов застава, е и изграждането на джамия, която се превръща в един от важните духовни центрове във Велинград.

Шукри Ходжев получи наградата "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" за създаването на една от най-богатите частни библиотеки в страната, която разполага с почти всички книги, списания и вестници на мюсюлманска тематика. Шукри Ходжев има и значителен принос за разпространението на религиозната литература, издавана от Мюсюлманското изповедание.

****

Наградата "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" е учредена през 2017 г. Тя носи името на първия главен мюфтия на България, встъпил в длъжност на 8 декември 1910 г. Целта ѝ е лица с ярки постижения и принос в развитието на Мюсюлманското изповедание и мюсюлманската общност в страната да получат публично признание и да популяризираме техните действия.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.