С религиозна програма в столичната джамия „Баня Баши“ беше почетена паметта на жертвите в Нова Зеландия 

На 19 март (вторник) тази година в централната столична джамия „Баня Баши“ беше проведена религиозна програма с цел почитане паметта на десетките жертви, загинали  при терористичните атаки в Нова Зеландия преди броени дни.

Програмата беше организирана от Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България с подкрепата на Посолството на Република Турция у нас. На нея присъстваха председателят на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, заместник-главните мюфтии, служители на Мюсюлманско изповедание и редови мюсюлмани от столицата.

Религиозната програма включваше четене на Коран-и Керим и мевлид; напомняне, направено от председателя на ВМС Ведат Ахмед, както, а главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи прочете дуа.

Припомняме, че в петъчния ден на 15 март тази година атентатор уби 50 души и рани още толкова при терористични актове срещу две джамии по време на петъчната молитва в новозеландския град Крайстчърч. По-късно и самоличността на терориста беше идентифицирана – това е 28-годишният австралиец Брентън Тарант. Случилото  се е прецедент в историята на Нова Зеландия – терористичният акт беше определен като най-смъртоносната атака в историята на страната.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.