НСРОБ и Комисията за защита от дискриминация подписахаофициално споразумение за сътрудничество

 

Среща между председателя на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) Бирали Мюмюн Бирали и председателя на Комисията за защита от дискриминация (КЗД ) Ана Джумалиева се проведе на 12 март (вторник) тази година. Тя се състоя в седалището на КЗД в столицата и на нея присъстваха още Баки Хюсеинов -  заместник-председател на КЗД и представителите Златина Дукова, Сабрие Сапунджиева, Орлин Колев и Петър Кичашки. Председателят на НСРОБ  Бирали Бирали беше придружаван от колегите си Рупен Крикорян, Роберт Джераси и Петко Вълов.

Поводът за срещата беше официалното сключване на споразумение за сътрудничество между НСРОБ и КЗД. То беше подписано от председателите Бирали и Джумалиева, като целта е да се постигне сътрудничество между двете страни за насърчаване на разбирателството и взаимното уважението към хора с различни религиозни убеждения в страната ни.

Очаква се НСРОБ и КЗД да работят заедно, като провеждат различни информационни и образователни програми с цел постигане на толерантност и установяване на по-добри условия за живот в мултикултурната и мултирелигиозната среда у нас.

Взаимното желание за развитие на сътрудничество между Съвета и Комисията се изразява в методическа и експертна подкрепа; поддържане и насърчаване на официални и неофициални партньорски контакти; подготовка, осъществяване и популяризиране на различни инициативи и информационни кампании; съвместно участие в събития, проекти, обучения, семинари и други инициативи, свързани с реализирането на политиките за равни възможности за представителите на различните религиозни общности в България и недопускане на прояви на дискриминация.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.