Мюсюлмани в София отбелязаха настъпването на трите благодатни месеца с дискусия по темата

 

На 7 март 2019 година, в навечерието на настъпващите три благодатни месеца от ислямския календар, в София се проведе дискусия на тема „Подготовка за трите благодатни месеца“. Тя се състоя в Медиен – културен център към Главно мюфтийство в столицата.

Участниците в проведената дискусия бяха трима преподаватели от Висшия ислямски институт – д-р Сефер Хасанов, Айдън Юмеров и Салих Онбаши. Студентката Исмие Исмаилова бе модератор по време на събитието.

Айдън Юмеров се фокусира върху значението на месец Реджеб от ислямския календар и върху всички негови достойнства. Освен това той повдигна актуалната тема за разногласията около изпълнението на допълнителните ибадети по време на трите благодатни месеца:

„Никой не отрича, че хадисите, които са свързани с тези три свещени месеца, са слаби хадиси. Но ако се обърнем към мнението на учените по този въпрос – например имам Небеуи, имам Суюти, то ще установим, че те са единодушни за това, че допълнителните ибадети по време на свещените месеци, споменати във въпросните хадиси, са „мустехаб“. Т.е. ако един човек ги изпълнява, търсейки задоволството на Аллах (Дж.Дж.), то Аллах ще го  удостои с качествата, споменати в хадиса.“ Юмеров уточни че онзи, който счита тези ибадети за бидат, просто може да не ги изпълнява. – „Ние не твърдим, че тези предания са напълно достоверни. Смятаме обаче, че те може да са причина за това да се доближим до Аллах (Дж.Дж.)“. – каза още той и призова всички да търсят средствата, с които да се доближат до Всевишния, като отбеляза, че несъмнено едно от тези средства са трите благодатни месеца от ислямския календар.

При участието си в дискусията д-р Сефер Хасанов направи преглед на темата за свещените месеци в предислямския период. „Преди исляма е имало четири свещени месеца – месеци, в които е било забранено да се пролива кръв, т.е. месеци на мира. С низпославането на Корана - най-важното събитие в човешката история, се появява още един свещен месец – месец Рамазан.“ Хасанов се фокусира върху значението на месец Шабан и спомена редица предания, свързани с този свещен месец. А по повод подготовката за месец Рамазан, преподавателят каза, че е важно тя да започне още от началото на месец Реджеб.

„За мен е голяма чест да говоря за свещения месец Рамазан.“ – каза Салих Онбаши като начало на своето участие в проведената дискусия. Той упомена всичките съществени моменти от ислямската история, случили се именно по време на свещения месец Рамазан.

„Аллах (с.т.) иска от нас да се променим чрез този велик месец – месец Рамазан. Ако един човек е правил грехове или е бил далече от прегръдките на Аллах (Дж. Дж.), то месец Рамазан е възможност за него да отвори нова страница в своя живот“. – каза Салих Онбаши по време на участието си в дискусията.

Той закри събитието с дуа и с пожеланието всички да се подготвят успешно за месец Рамазан, възползвайки се максимално от двата месеца - настоящия месец Реджеб и от месец Шабан, който предстои.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.