Поздравителни слова от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи по случай нощта Регаиб

 

 

 

Уважаеми мюсюлмани,

Мечтите са качество, с което Аллах Теаля е удостоил човека, който е наместник на своя Tворец в този преходен свят. Няма друго същество освен човека, което да има способността да мечтае и да се стреми да осъществи мечтите си - това е даденост само и единствено на човека.

Често пъти на човек не му остава друго, освен да мечтае и да очаква подкрепа от Всевишния, но точно това  е повратна точка, от която  започват промените и реализиране на мечтите, които са били на изгубилите надежда във всичко и във всеки, освен свързаните с Аллах Теаля. Казано иначе - ако мечтите са свързани с Аллах и мечтаещите се уповават на Него, то те биват осъществявани.

Нощта Регаиб е възможност за реализиране на мечтите, както и за ревизиране на отношенията ни с Аллах Теаля - дали  мечтаем за реално щастие или сме се отдали само на плътските желания и в стремежа си към повече временни удоволствия, изпадаме в по-голяма безизходица.

Пред нас е шансът да се поправим, ако сме сгрешили, и да бъдем по-активни в извършването на добрини, които ще озарят душите и сърцата ни и ще ни покажат пътя към щастието.

Мюсюлмани, които сте призвани да бъдете за пример на човечеството - вашата сила е в  привързаността към Аллах и Неговото слово. А резултатът от тази привързаност е проява на обич към всеки човек и към всяко същество, сътворено от Всевишния, и е доказателство за Неговото величие и слава. Привързалият се към Аллах няма необходимост от друг покровител, както няма нужда и от това да търси щастие на друго място, освен при Аллах Теаля.  Отдаденият на Аллах не таи омраза в сърцето си и не отмъщава, ако някой му стори зло. Отмъщението и омразата са присъщи на слабите и заблудените, а разчитащите на Аллах са силни, защото се уповават само на Всемогъщия. 

Нека Аллах да приеме дуата и ибадета ви, да дари вас и вашите семейства със щастие и успех във всички добри начинания и да ви пази  от заблуда и поквара.

Я, Рабби, не ни отделяй от Твоето покровителство и от Правия път, който си дарил на праведните! Амин, я, ерхамеррахимин!

 

д-р Мустафа Хаджи, 

главен мюфтия на България

 

Изявление на главния мюфтия по случай нощта Регаиб през 2019г.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.