Главният секретар Джелал Фаик бе на двудневно работно заседание на ООН в Женева

 

 

 

Главният секретар на Мюсюлманско изповедание Джелал Фаик бе на двудневно работно заседание в Женева, Швейцария. То се състоя в рамките на 40-ата сесия на ООН за човешките права, свободата на вероизповеданията и убежденията.

На 5 март (вторник) се състоя събрание с Ахмед Шахиид - специален докладчик на ООН по въпросите на свободата на религията и  убежденията. 

„Свободата на религията и убежденията и свободата на изразяване са тясно свързани и взаимно укрепващи права, когато се упражняват в рамките на правната рамка, установена от международното право в областта на правата на човека. Следователно когато наблюдаваме злоупотреби с едно право, много вероятно е да забележим и злоупотреби, касаещи другото право.“ – каза по време на събранието експертът на ООН Ахмед Шахиид. В рамките на състоялото се с него събрание главният секретар на Мюсюлманско изповедание Джелал Фаик представи доклад за състоянието на мюсюлманската общност в Република България.

Ахмед Шахиид (вляво) и Джелал Фаик

 

По време на визитата си в Женева представителят на Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България Джелал Фаик проведе среща и с Денис де Йонг – заместник-председател на Европейския парламент. Фаик използва случая, за да повдигне въпроса за все по-засилващата се тенденция към разпространение на сериозни и притеснителни анти ислямски прояви на територията на цяла Европа.

Джелал Фаик (вляво) с Денис де Йонг (вдясно)

 

По време на състоялата се 40-а сесия на ООН за човешките права, свободата на вероизповеданията и убежденията Джелал Фаик взе участие и в панела, фокусиран върху ситуацията на онеправданата общност на мюсюлманите уйгури в Синдзян, Китай. Той бе организиран от европейски и международни неправителствени организации и се проведе под ръководството на EMISCO.

По този повод Ахмед Шахиид заяви пред Reuters, че е поискал посещение в Китай, защото въпросът за случващото се във въпросния китайски регион е приоритет за него. – „Има причина да бъдем сериозно загрижени по повод докладите, които идват от региона Синдзян.“ – каза още докладчикът Ахмед Шахиид. Експертът отправи сериозен призив държавите да споделят взаимно усилията си за защита свободата на изразяване, на религията и  на убежденията.

По време на панела за случващото се с уйгурите в Синдзян, Китай 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.