Повече от 250 британски джамии отвориха вратите си в рамките на инициативата „Посети джамията ми“

 

 

За пета поредна година Великобритания проведе инициативата за ден на отворените врати в стотици джамии на Острова, позната като „Посети джамията ми“. Тазгодишната инициатива се проведе на 3 март (събота) и в нея участие взеха повече от 250 мюсюлмански храма, което е рекорден брой.

Основен организатор на кампанията „Посети джамията ми“, която се провежда в Обединеното кралство всяка година през февруари или март, е Британският мюсюлмански съвет. Целта е да се провокира положителния междурелигиозен диалог, да се даде възможност на проявяващите интерес към исляма да се запознаят отблизо с тази религия и да получат отговори на своите въпроси, като се преодолеят предразсъдъците и стереотипите по отношение на исляма и мюсюлманите.

Начинът, който инициаторите са избрали това да се случи, е като джамиите на територията на Обединеното кралство бъдат мотивирани да отворят вратите си за посещения от широката аудитория - хора от различни вероизповедания, атеисти и като цяло всички, които имат интерес да посетят джамията.

Историята на кампанията „Посети джамията ми“, която се популяризира в социалните мрежи с хаштаг #VisitMyMosque, започва през февруари, 2015 година, когато е проведена за пръв път и в нея се включват около 20 джамии. С всяка изминалата година интересът към това междукултурно и междурелигиозно начинание расте – както от страна на самите джамийски настоятелства, които решават да вземат участие в нея, така и от страна на посетителите друговерци.

Така например през 2016 година 80 джамии са взели участие в инициативата, година по-късно броят им нараства до 150. През 2018 година 200 джамии се включват, а в тазгодишното издание на инициативата – броят им надвишава 250.

Този път инициативата е обвързана и със зелената кампания “KeepBritainTidy” за пролетно почистване във Великобритания.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.