ПРАВОТО НА СЪСЕДА ШУФ‘А

 

Фъкъх

Ислямът отдава значение на отношенията между съседите, подканвайки ги към добросъседство. В един хадис Пратеника (с.а.с.) окачествява вярващия като човек, който е добър към съседа си, а от друга страна, заплашва със загуба на вяра онзи, който не предпазва съседа от вредата си. Така добросъседството се оказва една от основните грижи на вярващия спрямо обкръжението му след членовете на семейството. Правата на съседите се простират във всички сфери на ежедневието – споделяне на веселите мигове и подкрепа в трудните моменти, търговията и т.н.

Ислямско-правното понятие „еш-шуф‘а“ е предимството на съседа да закупи дял от имот или съседен имот. Това право му се дава с цел да бъде защитен от евентуална вреда, която може да настъпи с навлизането на нов съдружник или съсед. Аллах Теаля ни предупреждава с думите: „Мнозина от съдружниците се потискат един друг, освен онези, които вярват и вършат праведни дела, ала малцина са те“ (Сад, 38: 24).

Правото „шуф‘а“ се проявява при общо имущество (съдружие). При желание на някой от съдружниците да продаде своя дял от къща, земя или друг имот, то с предимство пред съседа и останалите желаещи е съдружникът.

Това право е налично и при имущество на съседа – като път, вода, електрическо захранване и други потребности. В случая „шуф‘а“ е право на всеки един от съседите, което изключва някой от тях да ограничава възползването на останалите от съответната полза с достигането до имота му.

Правото на „шуф‘а“ важи и при съседи без общи дялове или права, свързани с имуществото им. Предимството на съседа пред останалите желаещи купувачи е с цел премахване на вредата от него, но това не означава, че правото на съседа при „шуф‘а“ е в ущърб на този, който продава. Затова, ако някой от съседите продава имот на роднина или на сираци, които нямат жилище, тогава правото на „шуф‘а“ отпада поради факта, че роднините и сираците са от категория с предимство пред съседа. В този смисъл, ако един съдружник почине, то правото на наследника е с предимство пред това на съдружника и съседа, дадено им по „шуф‘а“.

 

Автор: Халил Ходжов - Началник отдел „Образование“

Източник: Списание „Мюсюлмани“

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.