Двама мюсюлмани в оспорвана надпревара за президентския пост в Нигерия

 

 

На 16 февруари тази година в Нигерия трябваше да се проведат избори за президент. В последния момент обаче поради логистични проблеми те бяха отложени за 23 февруари.

На изборите идната събота нигерийците ще може да избират измежду общо 72-ма претенденти за президент. Но най-оспорвана е надпреварата между двама от тях, които имат и най-големи шансове за победа. Това, че и двамата са мюсюлмани, е прецедент в политическата история на Нигерия. Претендентите са Мухамаду Бухари, сегашният президент на страната, и Атику Абубакар, предава Qantara.de. 

Двамата съперници в президентската надпревара са от една етническа общност – тази на т.н. „фулани“, с произход от Северна Нигерия, където предимно е съсредоточено мюсюлманското население на страната. Освен общия им религиозен и етнически произход обаче, Бухари и Атику имат малко други прилики помежду си.

Различията се състоят в това, че Мухамаду Бухари е кандидат за президент за втори мандат от управляващия Конгрес на всички прогресивни сили (КВПС), а Атику Абубакар – от опозиционната Народна демократична партия (НДП).Съществува и териториално делене между електоратите на двамата. Привържениците на КВПС живеят в предимно мюсюлманския Север, а електоралната база на НДП е в предимно християнския Юг, пише още Qantara.de.

Който и от двамата кандидат-президенти да спечели изборите на 23 февруари тази година, той ще бъде изправен пред сериозни предизвикателства в управлението на страната. На новия президент му предстои сериозна работа в борбата срещу терористичните групировки, напрежението и насилието между различните общности в страната, както и в борбата срещу корупцията, която също е сериозен проблем. Въпреки че Нигерия е най-силната икономика в Африка и на 12-о място по производство на петрол в света през 2018 година,  всяка година тя губи милиарди долари от петролни приходи заради корупция, кражби и лошо управление. 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.