За пета поредна година „Кафе на толерантността“ събра представители на различни етноси и религии в Пловдив

 

За пета поредна година Районно мюфтийство – Пловдив организира и проведе инициативата „Кафе на толерантността“. Тази година тя се проведе на 15 февруари (петък) в града под тепетата и беше уважена от редица официални гости.

Сред тях бяха главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, кметът на град Пловдив Иван Тотев и други представителите на Община Пловдив. Традиционно провеждащото се всяка година през февруари събитие беше уважено още от  представители на Консулството на Република Турция в Пловдив и от  лидери на няколко различни етно-религиозни фондации и сдружения.

Всички те изпиха по чаша турско кафе преди празничната за мюсюлманите петъчна молитва и отново си поговориха за значението на толерантността и важността на междукултурния диалог.

Радостно е, че жителите на Пловдив са успели да превърнат едно злощастно събитие отпреди пет години в акт на уважение, любов, братство и толерантност, в което са представени всички култури и религии на града. Това е и добър пример за целия свят, в който се наблюдават големи трагедии поради липса на уважение и толерантност.“ – написа посланикът на Република Турция в България д-р Хасан Улусой в поздравителен адрес до домакините на инициативата на толерантността.

Историята на инициативата „Кафе на толерантността“ е свързана с извършеното на 14 февруари 2014 година вандалско нападение над „Джумая джамия“ в Пловдив. След случилото се ръководството на Районно мюфтийство – Пловдив взема решението всяка година да отбелязва годишнината от този инцидент, като организира „Кафе на толерантността“ - една инициатива, която цели да сближава и обединява различните, а не да ги разединява и разделя.

  

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.