Посланикът на Федерална република Германия у нас Херберт Салбер посети НСРОБ

 

 

На 13 февруари (сряда) 2019 година посланикът на Федерална република Германия в София Херберт Салбер посети Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) и проведе среща с председателя на съвета Бирали Мюмюн Бирали и с останалите членове на Управителния съвет на НСРОБ. Дипломатът беше придружаван от  заместника си Йорк Шуграф.

В рамките на срещата беше представена дейността и работата на НСРОБ, разработваните от него проекти, като гостите от немското посолство у нас бяха запознати и с различните вероизповедания, които са част от съвета на религиозните общности.

Една от обсъдените теми беше Законът за вероизповеданията. Домакинът Бирали Мюмюн Бирали изрази успокоението си от това, че приетите на първо четене изменения все пак отпаднаха и след второто му четене окончателният вид на закона вече не съдържа голяма част от притеснителните, рестриктивни за вероизповеданията точки.

От своя страна посланикът на Германия Салбер прояви огромен интерес към общите позиции и становища на НСРОБ по различни социални и обществени въпроси. Дипломатът оцени високо работата на съвета и особено факта, че хора от различни вероизповедания и представители на различни религиозни общности може да развиват културна, научна и друга дейност без спорове, спазвайки добрия диалог.

В края на състоялата се среща двете страни акцентираха върху значението на подобен вид информационни срещи и си обещаха сътрудничеството им да продължи и занапред.

След срещата членовете на Управителния съвет на НСРОБ проведоха редовното си заседание. 


Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.