Бивш крайнодесен холандски политик от партията на Герт Вилдерс прие исляма

 

 

Снимка: Bas Czerwinski / ANP / AFP

Бивш член на холандската крайнодясна Партия на свободата на небезизвестния политически ислямофоб Герт Вилдерс прие исляма. Това съобщиха Дойче веле и редица други водещи световни медии.

Йорам ван Клаверен е депутат от Партията на свободата в периода от 2010 до 2014 година и години наред е дясна ръка на Вилдерс. Преди почти 5 години той напуска политическата партия, в която дотогава членува, и основава собствена партия под името „За Холандия“. На парламентарните избори през 2017 година обаче политическата му формация не успява да влезе в холандския парламент и така Ван Клаверен решава да прекрати кариерата си в политиката. 

По думите на 40-годишния бивш крайнодесен политик,  антимюсюлманските му възгледи се променили тотално, докато пишел книга на антиислямска тематика със заглавието „От християнство към ислям във времена на светски терор“.

Снимка: Martijn Beekman / ANP / AFP

Подобно на своя политически лидер в недалечното минало Герт Вилдерс, Ван Клаверен също беше ревностен  критик на исляма. Сред твърденията му бяха, че ислямът е „лъжа“, а Коранът – „отрова“. Холандски медии припомниха, че бившият политик от Партията на свободата бил сред яростните привърженици за забрана на бурките и джамиите в страната, като също се борел за това „да няма ислям в Холандия“ или да е „колкото се може по-малко“.

Днес, вече официално мюсюлманин, Ван Клаверен споделя, че тогава е бил на грешен път. Пред холандски медии, цитирани от Дойче веле, той споделя за поврата в своя живот: „Ако вярваш, че има един Бог и че Мухаммед е един от пратениците измежду Исус и Мойсей, тогава ти официално си мюсюлманин.“

Израснал в ортодоксална протестантска среда, Ван Клаверен споделя още, че „дълго време е бил в търсене“. Той официално приел исляма на 26 октомври 2018 година и за тази стъпка с своя живот казва, че „усещането е като на религиозно завръщане у дома“. Семейството на бившия политик приело с разбиране решението му. „Ако си щастлив от това“, казала съпругата му, „аз не бих те спряла“. Ван Клаверен разказва още, че съпругата му никога не е изпитвала отвращението към исляма, което имал той. По-скоро не била щастлива от факта, че е част от Партията но свободата.

Решението на бивш ислямофоб от Партията на свободата на Герт Вилдерс в Холандия да се обърне официално към исляма не е прецедент.  През 2013 година и Арнолд ван Дорн, който до 2011 година е заместник – председател на същата партия, прие исляма. Ван Дорн  поздрави в социалните мрежи бившия си колега в политиката Ван Клаверен за решението му, като сподели, че никога не е мислил, че партията на Вилдерс ще се превърне в инкубатор за бъдещи последователи на исляма.

Арнолд ван Дорн

Житейският поврат на Ван Клаверен до голяма степен напомня на историята на бившия немски политик Артур Вагнер, който дълги години беше член на крайнодясната немска политическа партия „Алтернатива за Германия“. Точно преди една година Вагнер официално прие исляма и малко след това напусна партията. „Алтернатива за Германия“ е като политически аналог на холандската Партията на свободата. Крайната немска националистическа партия също е известна с антимюсюлманските си риторика и насоченост.

  

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.