Класификация на ислямските ценности

 

Човекък е създаден да бъде наместник на Всевишния на Земята и да я преобразява.

Ислямските ценности са основани на вярата във Всевишния Аллах и в Съдния ден. Техни източници се явяват Коранът и Сунната на Пратеника Мухаммед (с.а.с.). Те имат за цел да подготвят човека към изпълнение на мисия, за чието изпълнение той е сътворен по такъв образ, че да бъде щастлив на този свят и в света на вечността, да бъде предпазен от злото и от пороците в съответствие с неговите възможности, способности и исторически обстоятелства.

С поклонението, което извършва мюсюлманинът, той се приближава към Аллах. В съответствие с претворяването в живота на тези ценности човек се издига по стъпалата на религиозното и мирско съвършенство. Затова ислямските ценности не могат да бъдат отделени от нравствените и са свързани с тези от вечността и земните. Случващото се в земния живот на мюсюлманина дава своето отражение и на неговия живот във вечността. Съществуват два аспекта: аспект на задгробния живот и аспект на земния живот.

Аспект на задгробния живот

Това е изчистване и възвишаване на човека. Духовната проява на тези ценности способстват за подобряване нравствеността на човек. Също така имат и морална проява – добра репутация за приносителя на тези ценности и всеобщото уважение към него. Това е човек съумял да се издигне над своите страсти и да владее своите желания, това е човек, който изразходва своите средства, отдава своето време и знание и губи своето здраве, без да търси материално възмездие, а единствено се стреми към задоволството на Всевишния и към Рая.

Аспект на земния живот

Тези ценности дават на своя приносител и обществото полза в земния живот. Те ръководят поведението на човек да бъде положително и полезно за тези, с които общува и си взаимодейства, и способства за хармонизацията в самото общество.

Ислямските ценности способстват за възвисяването на човек и му помагат да печели уважение от обкръжаващите го, те също имат и материална и морална проява, дотолкова  доколкото тези ценности ръководят поведението на човека, допринасят му полза и с тези, които са във връзка с него и създават безопасност в обществото. Този аспект се подразбира в ислямската ценностна система, когато се говори, че човек е създаден като наместник на Всевишния на Земята, за да я преобрази.

Като извод от гореказаното става ясно, че ислямските ценности са на няколко степени:

1.    Основни ценности

Те се основата на всички останали положителни ценности. Ислямът изисква от вярващия да се придържа към тези ценности и му забранява да се придържа към противоположните, които са основата на всички отрицателни качества.

2.    Индивидуални религиозни ценности

Това са ценности, които пречистват човека и подбуждат неговото духовно възвишаване и усъвършенстване. Това са искреност, равнодушие към земните блага (аскетизъм), покаяние, уповаване на Аллах, надежда за неговата милост, любов и страх пред Всевишния, постоянно споменаване на това, че Всевишният вижда своите творения винаги и навсякъде и знае всичко за тях и съгласува думите и постъпките с условията на човешкото съществуване, борба с лошите помисли в душата, търпение, саможертва за истината и правдивост в думите и делата.

3.    Обществени религиозни ценности  

Това се ценностите, които излизат извън границите на човека като личност и оказват влияние на околните. Това са алтруизъм, жертвоготовност, щедрост, смелост, свидетелстване за истината, подбуда към доброто в исляма и отказване от лошото, почит към родителите, поддържане на роднинските връзки, целомъдрие, милосърдие, любов към добрите неща, спазване на обещанията, думите и договорите и всички останали, които се явяват техни производни. Това са ценности, които са ни дадени от небесните религии. Тяхната цел е да спасят човека и да го направят щастлив в рамките на общочовешките ценности, обусловени от човешката природа и свойствени на човешкото общество.

За да се спаси човекът и да стане той щастлив е възможно само ако пътят му е осветен от светлината на знанията, премахващи завесата на невежеството и позволяващи на човек да види истинския път. Трябва да сме предани на Господ, което е лечение на недъга да се следват собствените страсти. Изисква се справедливост, която заставя живота да протича в съгласие с мъдростта. Изисква се добродетелност, което се явява висша ценност на личното и обществено поведение и придава на човешкия живот красота. На основата на тези ценности се издига зданието на исляма с всичките негови подробности и отговорности. Всичките тези ценности представляват същността на истинската покорност към Всевишния, отразена в небесните послания от времето на Нух до Мухаммед (с.а.с.), тъй като всичките тези послания имат една основа и един източник, независимо че те са предадени на хората в различно време и практически закони, съпровождащи всяко едно от тях, съответстващи на епохата, в която те са били низпослани.

 

Автор: Маджид Ат-Турки

Източник: IslamNews

Превод: Пламък Занев

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.