Курсовете за имами в Устина и Шумен изпратиха поредния си випуск 

На 20 декември 2018 година (четвъртък) тържествено беше изпратен Випуск 2018 при Мюсюлманска школа - Устина и Курс за имами „Мустафа Чътлак“ - Шумен. Общо 22-мата випусници се дипломираха на обща тържествена церемония, която се състоя в османската джамия „Абу Бекр“ в град Ямбол. Домакин на празничната програма бе Районно мюфтийство – Сливен.

„Официални гости на тържеството бяха главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов, който е пряко отговарящ за курсовете за имами, представители на Посолството на Република Турция в София и на Генералното консулство на Република Турция в Бургас. Присъстваха още районни мюфтии, представители на Отдел „Иршад“ и други служители на Главно мюфтийство.“ – сподели за Grandmufti.bg експертът от Отдел „Иршад“ Бахри Изет.

Тържествената програма беше открита от районния мюфтия на Сливен Акиф Акифов, който  приветства гостите. Приветствия бяха  поднесени и от други официални гости. След това бяха връчени свидетелствата за успешно завършен курс за имами на всеки от общо 22-мата випусници. Само дни по-рано всички те успешно бяха преминали устен и писмен изпит пред специално сформирана комисия от експерти на Отдел „Иршад“ на Главно мюфтийство.

След края на тържествената програма по дипломирането на завършилите имами випусниците и всички гости се събраха на празничен обяд, организиран от домакините от Районно мюфтийство – Сливен.

Курсовете за подготовка на квалифицирани имами в страната ни  през последните години се провеждат на няколко места. Курсът на обучение е 9-месечен и се провежда по утвърдена програма, която е  одобрена от Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България. Програмата включва задълбочено изучаване на различни ислямски дисциплини.

Дипломираните имами, които са преминали през специализираните  школи за имами на Мюсюлманско изповедание, имат възможност да се реализират като мюсюлмански духовници или като служители в системата на Мюсюлманското изповедание в България.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.