Научноизследователският център към ВИИ бе домакин на международен симпозиум в София

На 27 и 28 ноември (вторник и сряда) тази година Научноизследователският център към Висшия ислямски институт бе домакин на международен симпозиум, който се проведе в столицата.

Събитието бе открито на 27 ноември в Централен военен клуб с реч на главния мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи. В своето обръщение д-р Хаджи направи подробен обзор на ситуацията, в която се намират мюсюлманите в България, поставяйки акцент върху образователния процес. Проф. Гуен Грифит-Диксън от Фондация “Lokahi” даде важни насоки за човешките взаимоотношения и отбеляза, че различията между хората трябва да бъдат извор на вдъхновение и духовно израстване.

Форумът продължи с доклади на изследователи от различни части на Европа - Великобритания, Полша, Чехия, Босна и Херцеговина, както и от България. Страната ни бе представена от доц. Михаил Иванов, Роберт Джераси, Росица Атанасова и д-р Ариф Абдуллах. Основна тема на докладите бе междурелигиозното взаимодействие в Европа и търсенето на подходи и методи в сферата на образованието, чрез които да се изгражда доверие и ефикасно взаимоотношение между групите с различна религиозна идентичност.

По време на работата в групи 

Вторият ден от международното събитие продължи с работни срещи, на които присъстваха студенти от Висшия ислямски институт, Софийски университет и интелектуалци от българското общество. В хода на дебатите бяха очертани важни практики и предизвикателства пред човешките взаимоотношения в различни европейски държави. Освен това участниците се обединиха около важни принципи и етики на диалога като средство за достигане на взаимно разбиране, взаимопомощ и защита.

д-р Ариф Абдуллах (вляво)

Форумът бе закрит на 28 ноември от д-р Ариф Абдуллах, председател на Научноизследователския център към Висшия ислямски институт в София.  В заключителното си слово той апелира към това религията да не се превръща в политика и социология, за които идентичността е от най-важно значение, а да запази духовния си център, който е универсален и хуманистичен.

„Религията разбира идентичността в рамката на хуманизма, докато политиката разглежда хуманизма в рамката на идентичността.“ – каза още д-р Абдуллах. 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.