Pew Research Center: 32% от българските граждани са склонни да допуснат мюсюлманин сред роднините си

Според резултатите от проведено в периода 2015 – 2017 година социологическо проучване от американския социологически институт „Pew Research Center“ само 32% от гражданите на България са склонни да допуснат в семейството си човек, който изповядва исляма. Tова е само едно от заключенията на социолозите на база проведеното проучване. Основният му фокус е насочен върху изследване и установяване на различията в ценностите и отношението по различни въпроси в Западна Европа и в Централна и Източна Европа.

В социологическото изследване са били включени около 56 000 човека от общо 34 държави в Източна, Западна и Централна Европа на възраст над 18 години.

Резултатите от изследването сочат още, че 55% от анкетираните българи са готови да приемат сред роднините си евреин. В Босна и Херцеговина и в Русия, където подобно на България има сравнително многобройно мюсюлманско население, одобрението мюсюлманин да бъде допуснат в семейството е съответно 42% и 34%.

Доста по-отрицателни са нагласите във връзка с приемането на мюсюлмани в семейната среда в някои от държавите, влезли в обхвата на проучването. В Армения са съгласни само 7%, в Чехия - 12%, в Беларус и Литва - 16%, в Грузия - 17% и в Латвия - 19%. Предполага се, че тези резултати в изброените страни са свързани с факта, че мюсюлманското население в тях е твърде малобройно и някои са доминиращо християнски.

От проучването на „Pew Research Center” става ясно още, че две трети (около 66%) от българите смятат, че религията е много (или донякъде) важна за идентичността или за това човек да бъде считан за  българин. И като цяло хората в страните от Източна и Централна Европа  са доста по-религиозно обвързани, отколкото тези на Запад. Така по отношение на връзката между религията и националната идентичност в  Западна Европа анкетираните отговарят, че не е важно дали си християнин, за да бъдеш истински французин или британец.

Дали обаче има различия в посочените настроения при представителите на различните поколения? Според резултатите от социологическото проучване в страните от Източна Европа няма почти никаква разлика в настроенията на младите и възрастните.  „Децата на демокрацията“, които са израснали в демократичната система и са на възраст между 18 и 34 години, не са готови да приемат мюсюлмани и евреи сред роднините си също толкова, колкото и по-възрастните около тях.

Сред основните заключения на експертите след проведеното изследване на “Pew Research Center” е това, че между хората в страните от Източна и Централна Европа и тези в Западна Европа са налице значителни различия в схващания по отношение на отдаваното значение на религията, отношението към малцинствените религиозни общности и някои други основни социални въпроси. Също така се наблюдава далеч по-висока степен на религиозен национализъм на Изток, докато на Запад обществото е по-отворено да приеме представители на различни култури и на различни религиозни малцинства.


Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.