България отново с участие в поредно Балканско състезание по наизустяване на Свещения Коран в Сараево

 

Библиотеката „Гази Хусрев - Бег“ в Сараево/ Снимка: Visit Sarajevo

В периода 2-4 ноември 2018 година босненската столица Сараево за поредна година ще бъде домакин на третото Балканско състезание по наизустяване на Свещения Коран. Конкурсът за хафъзи ще се проведе в голямата зала на библиотеката „Гази Хусрев - Бег“ в Сараево.

Тазгодишното издание на балканското състезание се организира от Дирекцията по религиозните въпроси към Ислямска общност на Босна и Херцeговина и Фондацията на хафъзите на Свещения Коран в Сараево,  съвместно с филиала на Катарската хуманитарна организация в Сараево и фондация „Хамид бин Халид Ал-Сани“ в Катар. Както и досега конкурсът за хафъзи от балканските страни ще се проведе под патронажа на босненския главен мюфтия Хусейн Кавазович, който е и основен спонсор на събитието. 

Състезанието ще се проведе в общо 6 категории – наизустяване на целия Коран; 15 джуза от Корана; 10 джуза (само за жени); 5 джуза; наизустяване на джуз „Амме“ и категория за художествено четене на Свещения Коран (тилавет).

В състезанието се очаква да вземат участие 43 състезатели от общо 8 страни от балканския регион. За Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България и за мюсюлманската общност в страната е изключителна гордост, че на състезанието ще има и представители от България. Възпитаници на Курса за хафъзи в град Мадан вече отпътуваха за състезанието в Босна и Херцеговина. То ще бъде официално открито с тържествена церемония тази вечер.

На миналогодишното издание на балканското състезание отново имаше участиe от страна на България. Припомняме, че през 2017 година, в рамките на второто Балканско състезание за наизустяване на Свещения Коран, се включиха четирима хафъзи от България, като един от тях дори се класира сред финалистите в своята категория.

Пожелаваме на момчетата от Курс за хафъзи - Мадан успех и възможност отново да представят най-доброто от себе си на предстоящия конкурс.

  

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.