Европейският съд за правата на човека се произнесе по дело  за обида срещу Пратеника Мухаммед (с.а.с.)

 

На 25 октомври 2018 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург се произнесе по делото „E.S. vAustria”.

Конкретният съдебен казус беше свързан с жалба на 38-годишна австрийска гражданка, която по време на два свои публични семинара на тема „Основи на исляма“ през октомври и ноември 2009 година сравнила брака на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) с Айша (р.а.) с педофилия. В следствие на това жената е осъдена от виенски съд за унизително отношение към вярванията на хората на глоба от 480 евро и заплащане на разходите по съдебното дело.

След обжалване решението е потвърдено и от Виенския апелативен съд през февруари, 2011 година. По-късно австрийката обжалва пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) с твърдението, че в случая „е нарушена свободата й на изразяване“.

Според Европейския съд по правата на човека изявления като това на австрийската жалбоподателка не са защитено слово. И в решението си съдът заявява, че в конкретния случай изказването на Е.С. преминава допустимите граници на „свободното изразяване“ и санкцията на виенския съда не е нарушение на чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека (Свобода на изразяването на мнение).

Според ЕСПЧ виенският съд е взел правилното решение за намиране на баланс между свободата на изразяване на жалбоподателката и защитата религиозните чувства на останалите хора, така че да бъде запазен религиозният мир в австрийското общество.

Случаят за пореден път напомня вече добре утвърденото правило, че свободата на човека се простира  дотам, докъдето започва свободата на останалите хора.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.