Духовно училище - Момчилград подготвя първия по рода си научен фестивал в града

 

Духовно училище – Момчилград подготвя първия по рода си научен и експериментален фестивал „Осмели се да опознаеш“, който ще се проведе на 30 октомври (вторник) 2018 година. Събитието ще бъде открито в 10:00 часа сутринта в центъра на град Момчилград и ще продължи до 16:00 часа. То ще бъде отворено за учениците от всички училища в града, както и за всички жители и гости на Момчилград.

Фестивалът ще включва ателиета в различните области на науката – от химия, физика, биология и математика до архитектура и археология, дори роботика и екранизация, като организаторите ще провокират интереса и любопитството у посетителите с различни научни експерименти.

Основните участници в демонстрациите ще бъдат самите ученици от Духовно училище – Момчилград, които се подготвят под ръководството на своите учители в съответните области. Участие във всяко от ателиетата ще вземат ученици от различни класове. Достатъчно и единствено условие за участие е да споделят общ интерес към съответната научна област.

Идеята за провеждането на научния фестивал „Осмели се да опознаеш“ в Момчилград се зародила след участието на ученици от трите духовни училища у нас на подобен фестивал в Турция тази есен.

„Идеята дойде именно от клуба „Bilim Seyyahlari“ („Научни пътешественици“) към училището Kartal Anadolu Imam Hatip Lisesi в Истанбул, което беше организатор на фестивала в Турция. За периода от една седмица, докато бяхме там, ние научихме много неща от учениците на това училище, събрахме много спомени и идеи. След това решихме и ние да проведем подобен фестивал, за да предоставим възможност на хората тук да видят неща, които не се виждат всеки ден.“ – ентусиазирано разказва за идеята на фестивала Мани Кичикова, ученичка в XII. клас на Духовно училище – Момчилград.

По повод подготовката за голямото научно събитие в Момчилград дванайсетокласничката споделя, че тя не е толкова трудоемка, тъй като участниците вече имат основните научни познания и е необходимо единствено да ги приложат. „Разбира се, нужна е известна подготовка, но ние се чувстваме готови и щастливи, че можем да покажем плодовете на науката. Подготовката ни се състои от неколкократно повтаряне на опитите, които ще представим пред публика, за да бъдем напълно сигурни, че ще бъдат обяснени по най-изчерпателния начин.“ – допълва ученичката.

В процеса на подготовка за фестивала „Осмели се да опознаеш“

Във връзка с вълненията и очакванията от голямото научно събитие в утрешния ден Мани Кичикова, която взема активно участие в подготовката и организацията на фестивала „Осмели се да опознаеш“, споделя: „Твърдо вярвам, че науката е слънце, което грее за всички. Знанието никога не е в повече. Всеки, който отдели време, за да присъства на нашия фестивал, ще открие някаква бъдеща полза за себе си. Надяваме се да привлечем по-голяма аудитория, повече будни хора, жадни за знание и наука. Именно за това полагаме всички тези усилия.“

За провеждането на първия научно-експериментален фестивал „Осмели се да опознаеш“ в Момчилград пристигна и група от училището Kartal Anadolu Imam Hatip Lisesi в Истанбул, Турция.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Духовно училище - Момчилград

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.