Поздрав по случай деня Ашура от името на главния мюфтия на България

 

 

Уважаеми братя и сестри мюсюлмани,

Традицията е компонент на идентичността на дадено общество. Ислямската традиция е характерна с това, че се основава на събития от времето на Пратеника (с.а.с.), които са оставили следа в съзнанието на мюсюлманите и се практуват във всички краища на света. 

Една от тези традиции е свързана с десетия ден на месец Мухаррем. Според някои  историци този ден се свързва с доста събития, които са се случили преди времето на Пратеника (с.а.с.). Едно от тях е приемането на теубето на Адем (а.с.) от Аллах Теаля. Друго такова събитие е спасението на Нух (а.с.) от Потопа, което също е станало в този ден. Не е необходимо да търсим доказателства за достоверността на тези събития. Факт е, че Мухаммед (с.а.с.) е държал оруч в този ден и е препоръчал на сподвижниците си да говеят. Това следва да ни е достатъчно, за да обърнем по-специално внимание на този ден и да го украсим с ибадет като оруч, теубе и пр. 

Мухаммед (с.а.с.) е говял в този ден и е препоръчал този ибадет и на сподвижниците  си, като казва, че това е сюннет, останал от Муса (а.с.), а ние сме по-близо до Муса, отколкото евреите. Погледнато от друг ъгъл, говеенето в този ден е за Аллах Теаля, но заедно с това е и заздравяване на връзката на мюсюлманите с пратениците на Аллах Теаля.

Аллах да приеме ибадета на всички ни в този ден и да отреди радост и берекет в живота на мюсюлманите на този свят и в Отвъдния.

 

д-р Мустафа Хаджи,

 

главен мюфтия на мюсюлманите в Република България

 

Изявление на главния мюфтия по случай настъпването на денят ашуре 2018г.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.