Благоевградският мюфтия представи инициативата „Година на младото семейство“ в Петрич

 

         На 15 април тази година (неделя) като мюсюлманско духовно лице районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед беше поканен на частно събитие по случай сватба в град Петрич. По покана на младото семейство благоевградският мюфтия, придружаван от своя секретар, взе участие в тържествената сватбена програма.

         Освен че написа никяха на младоженците, Айдън Мохамед запозна тях и всички гости, наброяващи близо 400 човека, с факта, че 2018 година е обявена от Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) за „Година на младото семейство“. Той очерта някои важни моменти, свързани с ислямските изисквания за взаимоотношенията между мъжа и жената още преди да пристъпят към сключване на религиозен брак – запознанство, опознаване и т.н. Като мюсюлманско духовно лице на сватбеното събитие мюфтията даде информация за това как се поставят основите на здравото семейство според ислямската религия.

         Припомняме, че в края на 2017 година на свое заседание ВМС взе решението 2018 година да бъде обявена за „Година на младото семейство“. Проектът е насочен към противодействие на все по-затвърждаващата се тенденция сред младите хора да избягват отговорността на създаването на нови семейства, както и подпомагането на младите мюсюлмани в тази насока.

         В рамките на тази инициатива на ВМС към момента функционира и Комисия „Година на младото семейство“, чиято работа е насочена към координиране и реализиране на заложените в проекта цели.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.