Дискусия в София събра мюсюлмани за посрещането на трите благодатни месеца

 

        

          Мюсюлмани се събраха в столицата, за да вземат участие в дискусия, която беше организирана от Главно мюфтийство по случай настъпването на трите благодатни месеца – Реджеб, Шабан и Рамазан. Тя се проведе в Медиен-културен център от 19:00 часа на 19 март 2018 година (понеделник) – първия ден от благодатния месец Реджеб.

         Единият от лекторите беше Мухаммед Камбер, имам на село Лъжница, като той представи някои въпроси, свързани с вярата и убежденията на мюсюлманина, нивото им и начините, по които може да ги изчистим и подсилим. Камбер засегна един много важен и наболял въпрос, а именно това, че днес много хора са превърнали важните ибадети в исляма в „адети“, т.е. навици или традиции. Акцентира върху начините, по които може да се завърнем към съзнателното и осмислено изпълнение на ибадетите, и същевременно успешно да се подготвим за Свещения месец Рамазан – „духовното училище, в което може да увеличим и утвърдим вярата си“, каквото сравнение използва самият гост-лектор от Лъжница.

         В рамките на дискусията вторият лектор Джемал Хатип - експерт от Отдел „Издателство“ на Главно мюфтийство, навлезе по-задълбочено в правната страна на нещата по отношение на месеци Реджеб, Шабан и Рамазан. Той представи някои постановки от Фъкх, свързани с изпълнението на самите ибадети и даде конкретни отговори на редица оспорвани сред мюсюлманите въпроси.

         След представянията на двамата лектори присъстващите в залата получиха възможност да се включат в дискусията с коментари и въпроси.

         Събитието беше закрито от модератора Бирали Мюмюн Бирали – заместник-главен мюфтия на България, в чиито финални думи беше включена дуата на Пратеника (с.а.с.) – „О, Аллах, дай ни благодат в месеците Реджеб и Шабан, и ни позволи да дочакаме месец Рамазан“, която отправял Пророкът след настъпването на трите благодатни месеца.

 

Автор: Л. Чаушева       

         

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.