Културният министър Боил Банов: Джамиите в България са световни паметници на културата

 

На 7 януари 2018 година официално беше открита след реставрацията си българската Желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул. При откриването на ремонтирания храм турският президент Ердоган повдигна въпроса за множеството османски джамии, бани и мостове на територията на България, които също се нуждаят от реставрация. Което от своя страна доведе до множество дебати, дискусии и предположения в родината ни как да се тълкуват думите на президент Ердоган за реципрочни действия от страна на българската държава след финансирането реставрацията на българския храм от турската ни съседка.

В рамките на участие в съботно-неделния блок на BTVи в разговор с водещата Жени Марчева на 14 януари българския министър на културата Боил Банов каза, че както Желязната църква в Истанбул, така и голяма част от джамиите в България са световни паметници на културата. На въпроса „Поехме ли ангажимент да реставрираме тук джамии?“, Банов сподели: „Към момента държавата ни няма официално поети ангажименти да реставрира джамии у нас, но това е най-естественото... Така че аз мисля, че по естествен път ще се достигне до подобен род споразумение.“

„Иначе ще се окажем в ситуация, че Турция е по-толерантна към многообразието и различието, отколкото България. А то нито е така, нито бива така да се възприема“, добави още по темата българският културен министър Банов в студиото на BTV.

 

Автор: Л. Чаушева

 

Снимка: BTVНовините

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.