В Босна и Херцеговина завършват традиционните едномесечни чествания по случай Святото рождение на Пратеника (с.а.с.)

 

Традиционните културно-религиозни чествания “Selam, ya Resulаllah”, известни в Босна и Херцеговина още като Дни на Пратеника, са посветени на Святото рождение на Мухаммед (с.а.с.) и се провеждат в столицата Сараево вече повече от 10 години. Традиционно това се случва по време на месецРабия ал-Ауал от ислямския календар, през който е бил роден и Пророкът (с.а.с.). Организацията е на Ислямската общност на Босна и Херцеговина – официалната религиозна институция, и сараевската Ислямска общност - Меджлис.

         Тази година честванията “Selam, ya Resulallah” 2017 се проведоха за XIII-a поредна година в босненската столица. Те започнаха на 20 ноември  и ще бъдат закрити с последните за тази година събития в петък, 15 декември.Десетки културно-религиозни програми и мероприятия се проведоха за изминалите 26 дни на различни локации в Сараево. Сред тях бяха религиозни лекции, свързани с Пратеника (с.а.с.), четене на традиционен мевлид, базар на традиционните занаяти,различни изложби, концерти на изпълнители на духовна ислямска музика, конкурси и други.
 

 

        Тазгодишните Дни на Пратеника “Selam, ya Resulallah” в Босна и Херцеговина ще бъдат закрити с грандиозен концерт на редица изпълнители на религиозна музика – солисти, хорове и различни ансамбли. Той ще се проведе на 15 декември 2017 година от 19:00 часа в Младежки дом „Скендерия“ в босненската столица Сараево.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.