Един от лауреатите на наградата „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“:

МУСА ДУРЛУ – ЧОВЕКЪТ С НАЙ-ДОБРОТО НАСЛЕДСТВО...

 

Муса Дурлу се ражда в семейство на покорни мюсюлмани в с. Бел камен, Благоевградско. В младежките си години след падането на комунизма избрал да се занимава с ислямска наука и заминал за гр. Медина, където да изучава религията на Аллах – исляма. От момента на завършването си до днес той е в редиците на мюсюлманските проповедници в България.

 

 

Заедно със съпругата си е отгледал пет деца: Есма, Исмаил, Сумея, Мухаммед и Али, от които Сумея, Мухаммед и Али в момента са ученици в Духовно училище -  Момчилград, а Есма и Исмаил са завършили същото училище, след което Исмаил се записва да учи във Висшия ислямски институт в София.

 

За номинацията на Муса Дурлу за годишната награда Халил Ходжов споделя: „Муса Дурлу е номиниран за това, че е пример, който може да бъде модел за подражание от мюсюлманите от гледна точка на това, каква е важността на ислямското възпитание и образование. Муса Дурлу е много  ярък пример, който не е от далечното минало, той е пример, който може да се види.“  

 

 

Семейството на Муса Дурлу е едно традиционно мюсюлманско семейство, в което се придържат към ислямските принципи. Муса Дурлу самият той излиза от една среда, която е мюсюлманска религиозна среда, съпругата му също е дъщеря на ходжа, внучка на ходжа. Това е нещо, което също е добър пример, защото знаем, че добрите лекари примерно излизат от семейства на лекари, това е така във всяка сфера. 

 

 

Децата на Муса Дурлу биха могли да учат другаде, но средата, в която те живеят и сред родители като тези като Муса ходжа и съпругата му, е повлияла те да продължат средното си образование в Духовното училище в Момчилград. Т.е. родителите им са оказали влияние върху тях, бивайки много силни примери за децата си. Както се казва в хадиса: „Най-доброто, което може да остави като наследство един родител, това е доброто възпитание.“

 

 

Муса Дурлу е скромен човек, но също така много сериозен – първо като човек и второ като мюсюлманин. Не прави компромиси със себе си или с вярата си. Той е много добър пример за саможертва и отдаденост. Въпреки че семейството му е голямо  и той трябва да се грижи за тях, той намира решения за всичко, не се оплаква примерно от това, че заплатите са ниски. Намира начини да си издържа семейството и работата му, която е свързана с давета, призива към исляма, също си върви.

 

Муса ходжа е известен със сериозността си и сред приятелите си с чувството си за хумор. Той е много приятен събеседник. Широка душа. Приема другите с отворени обятия. Весел е. Той е характер, който винаги е готов да помага. Той е такъв какъвто си е. Много приятно се пътува с него.

 

 

А като баща „Много е прям с децата си.  Мисля, че не им спестява  неща, които утре други ден  ще им възникнат като проблеми пред тях. В това се откроява, че той най-вече е възпитател.“ споделя началникът на отдел „Иршад“ Халил Ходжов. 

 

Към видеото: https://www.youtube.com/watch?v=OkkjaLFrDo4

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.