Словенските мюсюлмани отбелязаха 100-годишнината от построяването на първата джамия в страната

 

 

Снимка:Islamska-zajednica.si

През 2017 година мюсюлманската общност в Словения отбеляза  100 години от изграждането на първата джамия в страната. По този повод се състоя честване, в рамките на което се проведе литературен конкурс за гимназисти от Словения и Босна и Херцеговина.

 В празничната вечер, провела се в началото на декември тази година в Сараево, се състоя и официална церемония по награждаването на финалистите в литературната надпревара.

 

Зад организацията на честването на 100-годишнината от изграждането на първия мюсюлмански храм в Словения стои Културно-образователен институт Averroes, който е със седалище в словенската столица Любляна.

 

Първата джамия в Словения, съществувала от 1916 до 1920 година

Джамията е построена през ноември, 1916 година в селището Логу под Мангартом, което се намира в северозападната част на днешна Словения, Община Бовеч. От религиозна нужда босненски войници, участвали в състава на австро-унгарската войска по време на Първата световна война, построили малкия храм. Постройката била изградена от рязан камък, имала дървена тераса, куполовиден покрив и квадратно минаре. Площта около историческата джамия се ползвала като военно гробище, в което погребвали жертвите от войната, без значение от религията им.

 

След края на войната, когато войниците се прибрали по родните си места, малкият храм останал неизползваем. Няколко години по-късно, около 1920 година, сградата бил разрушена. Доказателство за съществуването на храма в миналото са няколко запазени до днес от местни хора фотографии.

 

Новостроящата се сграда на ислямския комплекс в Любляна, Словения

Факт е, че след десетилетни усилия на днешната мюсюлманската общност в Словения да има джамия, през 2013 година беше направена първата копка по изграждането на Ислямския религиозно-културен център в столицата Любляна, който ще  включва няколко сгради, сред които и джамия. Комплексът все още е в строеж и се очаква да включва още библиотека, учебен център, офиси.

Общото население на Словения наброява около 2 млн. души. Мюсюлманите са около 2.5% от тях, като близо 60% са католици, а само 2-3% са православни християни.

 

 

По статията работи Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.