Курбан Байрам стана двоен празник за жителите на с. Късак

 

         Курбан Байрам тази година се превърна в двоен празник за жителите на с. Късак, общ. Доспат. Причината за това беше хатимът на 26 момичета от родопското село. По този повод, на 03 септември, в третия ден от Курбан Байрам, мюсюлманското настоятелство организира специално тържество на площада пред джамията, на което присъстваха около 2000 души. Децата направиха първите си стъпки в познанието за своята религия благодарение на старанието и търпението, вложени от техните преподавателки Шукрие Кехайова, Емине Ахматева и Джемиле Шалганова. В програмата за тържеството, която бяха подготвили, момичетата рецитираха знамения от Корана наизуст с превод на български език и отправиха поучителни наставления, с които разчувстваха всички присъстващи.

Официални гости на тържеството бяха районният мюфтия на Смолян -  Неджми Дъбов, районният мюфтия на София - Мустафа Избищали, много имами и представители на мюсюлмански настоятелства от региона.

В своето приветствено слово районният мюфтия на Смолян поздрави децата, родителите и преподавателите им. Той подчерта ролята на селото на областно ниво, което е пример в съхраняването на ислямския морал, като пожела именно децата, които през този празничен ден правят първия си хатим, да пренесат морала и ислямските ценности и в следващите поколения.

Районният мюфтия на София поздрави децата от свое име и от името на главния мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи. Той им пожела да продължат по пътя на образоването в ислямската религия и посъветва родителите им да ги подкрепят по този път, както са правили и до сега.

Тържеството завърши с обяд, приготвен от родителите за всички гости и присъстващи, а на децата бяха връчени подаръци от името на Главно мюфтийство и Районно мюфтийство – Смолян.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.