Колоездачите, тръгнали за хадж от Великобритания, стигнаха до Саудитска Арабия

 

Осемтимата мюсюлмани, които тръгнаха за хадж с велосипедите си от Лондон на 14 юли тази година, вече са в Саудитска Арабия, предава Alaraby.co.uk. С постигната си цел те стават първите в историята британци, стигнали за поклонението хадж в Саудитска Арабия на колелета. Начинанието им е част от благотворителния проект Hajj Ride, в рамките на който се набират средства за медицинско оборудване за Сирия. Крайната цел е сумата от 1 млн. паунда.

За по-малко от шест седмици колоездещите кандидат-хаджии са изминали близо 3 000 км. По пътя си от Лондон в Англия те са прекосили Франция, Германия, Швейцария, Лихтенщайн, Италия, Гърция и Египет.  Първоначалният им план е бил да минат през Турция, Сирия и Йордания, но от съображения за сигурност са предпочели алтернативния маршрут, като от Гърция до Египет са ползвали ферибот, а от Египет до Джедда в Саудитска Арабия са стигнали със самолет.

         В събота мюсюлманите от Великобритания бяха посрещнати изключително топло от местните по улиците на Медина. Сега те ще останат в Града на Пратеника (с.а.с.) в продължение на няколко дни, за да починат и да се подготвят за поклонението в Мекка, към където ще продължат в края на август тази година.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.