Mюсюлмани по цял свят изразяват недоволството си срещу затварянето на Месджид Ал-Акса

 

Вълна от недоволство предизвика сред мюсюлманитe по цял свят решението на Израел отпреди дни да затвори една от ислямските светини – Месджид ал-Акса.

Близо 1000 йорданци излязоха на демонстрация срещу затварянето на джамията Ал-Акса в столицата Амман, пише Presstv.ir. С йорданските флагове в ръце и с плакати с послания в защита на Ал-Акса жителите на Амман излязоха по улиците на града и се обявиха срещу затварянето на една от Свещените джамии за мюсюлманите. Те осъдиха остро и „арабското мълчание“ във връзка със случващото се в Йерусалим.

 Представители на йорданския парламент призоваха Израел да отвори достъпа за палестинците до Месджид ал-Акса в Йерусалим и определиха предприетата мярка за сигурност като „опасна“ и „безпрецедентна“.

Протест срещу затварянето на Ал-Акса и забраната на петъчната молитва беше организиран и в съседна Турция, пише Palinfo.com. Мирната демонстрация беше организирана от младежката организация Anadolu  Youth  Foundation и се проведе пред Посолството на Израел в Истанбул.

 Продължават и протестите на мюсюлманите в различните части на Палестина срещу наложените от Израел ограничения.

Ислямските религиозни институции в Йерусалим тези дни излязоха с решение всички джамии в района да бъдат затворени идния петък, на 21.07., като местните мюсюлмани се съберат за петъчната молитва в Стария град, пред входовете на Месджид Ал-Акса и около стените му. Това предаде информационната агенция ShehabNewsAgency.

Ако това действително се случи в Стария град на Йерусалим, където улиците са изключително тесни, ескалацията на напрежението и сблъсъците със служителите на реда на Израел са неизбежни. По този повод министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е свикал извънредно заседание на Кабинета, на което да се обсъди възможността за премахването на металните детектори на входовете на Месджид Ал-Акса.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: AFP

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.