Висшият мюсюлмански съвет награждава за добри дела

 

На 13 юли 2017., четвъртък, в сградата на Главно мюфтийство се проведе среща между членовете на Комисията за учредяване на награда „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди“, която се учредява от Висшия мюсюлмански съвет и ще се дава за принос за развитието на Мюсюлманското изповедание в Република България. Комисията, която е избрана от Висшия мюсюлмански съвет, се състои от Ведат Ахмед, Айдън Юмеров и Селятин Мухаррем. Те са ангажирани да изготвят процедурата за връчването на ежегодната награда, която ще се дава на името на Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди, който е първият главен мюфтия на мюсюлманите в България, избран  на 8 декември 1910 г., когато започва да функционира Главното мюфтийство. Затова наградата ще се връчва ежегодно на 8 декември. Наградата ще се състои от плакет, удостоверение и парична сума.

Целта на наградата е да се удостоят с публично признание лица с ярки постижения и принос в развитието на Мюсюлманското изповедание в страната и да се популяризират техните примерни деяния, които ще допринесат за разширяване на кръга на добрите и примерните постъпки и дейности в обществото.

Всяка година ще се присъждат до пет награди - за членове на мюсюлманската общност в България и други граждани, имащи отношение към проблемите на Мюсюлманското изповедание. Поводите за удостояване с наградата могат да са: дългогодишна полезна дейност за Мюсюлманско изповедание, висока морална постъпка или действие за издигане на авторитета или развиване на дейността на изповеданието, реализиране на уникален или образцов проект, свързан с дейността на Мюсюлманско изповедание, публикуване на труд, извършване на проучване или осъществяване на  проект и други съществени дейности.

Мотивираните номинации за присъждане на наградата ще се правят от имамите, членовете на мюсюлманските настоятелства, районните мюсюлмански съвети и Висшия мюсюлмански съвет, мюсюлманските училища, районните мюфтийства и Главно мюфтийство, както и с подписка от членовете на мюсюлманската общност в България.

Комисията определи датата 31 октомври 2017 година за последен срок за номиниране на добрите дела. До 10 ноември Комисията ще трябва да оцени постъпилите предложения. А на 8 декември ще бъдат връчени с церемония първите награди за принос „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди“.

Номинациите за награда се изпращат писмено до Комисията. 

 

За връзка: 

Адрес: 1301 София,

ул . „Братя иладинови” №27

тел. 02/981 60 01

факс: 02/980 55 51

email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

Юзлем Тефикова

 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok