Нека Ви е Честит Рамазан Байрама!

 

Байрамите са дни на радост и щастие. Байрамските дни са времена в които се поправят възникналите волно или неволно неразбирателства между приятели, братя, сестри и близки, в тези дни спомагайки за поправяне на развалените взаимоотношенията внасяме в света си радост и намаляваме скръбта си.

По време на байрам размяната на подаръци заема специално място в турско-мюсюлманската култура. Размяната на подаръци е много полезно за сливането, за добавянето и сплотяването на откъснатите, разбитите и развалени взаимоотношения. Практиката за размяна на подаръци е от сюннета на Пророка ни (с.а.с) –  Размяната на подаръци ще укрепи и съживи обществото ни.

Байрамите са хубави дни понеже от една страна извисяват човека душевно, сдобряват сърдитите, събират разделените, за един момент карат бедните да забравят за бедността си. Но байрам за тези които са  на гурбет, в затвора, в болниците или тези които са си у дома, но са самотни е повод за тъга в сърцата им. Затова трябва да открием тези хора и да допринесем за намаляване на тъгата им като я споделим заедно с тях. И тогава байрамът за нас ще се превърне в байрам и така с повече хора ще изживеем байрамските чувства.

Отправям дуа към Аллах нека Байрамските дни които ще честваме да допринесат за полагането и укрепването на братските основи между мюсюлманите, нека отново съзнанието на уммета  да се съживи и да се създаде силно единство и сплотеност, и нека на целия Ислямски свят по специално на опечалените, гладните и семействата на болните донесат хайър, благоденствие и берекет. Също така надявам се тези празнични дни да допринесат за мира и спокойствието на човечеството. 

Рамазан Байрам възвестява победата на духовността, съживяването на човечеството.

Използвам този повод споменавайки Деде Галиб от Русе с един негов бейт да ви честитя байрама:

„Поздравявам байрама на всички братя вярващи

Извинете ми недостатъка много безсмислени думи изрекох!“

 

С уважение и дуа

Ведат С. Ахмед

Председател на Висшия Мюсюлмански Съвет

 

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.