Великодушието

Да изразходваш от състоянието си както, когато имаш в изобилие, така и при недоимък. С други думи, да изхарчиш онова, което ти е дадено от Аллах по Неговия път. Ето как Аллах Теаля описва великодушието: Мюсюлманите винаги трябва да мислят как да правят добрини и да се съревновават помежду си в тази дейност.
На мястото на онова, което е използването за добротворство, Аллах изпраща друго. Защото онези, които изразходват имота си по пътя на Аллах, приличат на житно зърно, чийто клас се разклонява на седем и във всеки има по сто зърна. Така че като даваш едно, ще получиш седемстотин.
Когато дарението е направено в името на Аллах, човек ще получи много повече. Освен всичко това, накрая ще бъде и щастлив.
Онова, което ни е дал Аллах, трябва да го употребим по пътя на Аллах. На човека принадлежат онези неща, които приживе изпраща в отвъдното като върши добрини. А онова, което не е похарчил приживе и е оставил за по-късно, не принадлежи на него, а на наследниците му. Важното е онова, което ти е дадено от Аллах, да можеш да го изразходваш отново по
пътя на Аллах. На такива хора трябва да им се завижда. Ето как Всевишният Аллах обяснява великодушието: „Онези, които изразходват имането си в името на Аллах и за укрепване на вярата в сърцата си, приличат на градини, разположени на някой хълм и когато валят обилни дъждове тези поля дават двойно повече добиви. Но и да не вали, на тях им е достатъчно само малко влага“.
На великодушния му се предоставят нови блага. Човек печели много повече, когато изразходва полученото от Аллах за Аллаховите раби. Ето какво казва Расулюллах по този повод: Когато човек предостави на нуждаещите се излишъка след задоволяване на личните си нужди, той върши добрини. Защото, когато нещо се харчи в името на Аллах, то не намалява, а се увеличава...

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.