Стотици пластмасови щайги се преобразиха в миниджамия в Индонезия

 

Стотици изхвърлени щайги се превърнаха в малък молитвен дом в градчето Тангеранг в Индонезия. Те оформят пространство с площ около 40 квадратни метра. Наречено „Пространство на доброта”, то може да се използва за различни цели, но в първоначалния си вид павилионът се използва като малка джамия с молитвена стая.

Идеята е на дизайнерите от Parisauli Arsitek Studio. Вдъхновението за тях дошло от желанието да създават “жизнени“ обществени пространства от изхвърлени предмети. Пластмасовите каси са нещо често срещано в района, масово. Обичайно щайгите биват разхвърляни и зарязани по тротоарите – или заминават на депата за отпадъци.

„Пространство на доброта” е модулна структура, която може да приема много форми и размери и ще отговаря на почти всеки тип функция. Павилионът се сглобява чрез подреждане на стотици пластмасови щайги една върху друга, за да се създаде външната “обвивка”. След това щайгите биват завинтени една към друга. Подсилени със стоманени стълбове, те формират здрава, устойчива конструкция.

В конкретния случай общественият павилион е проектиран да представлява малка джамия. В Индонезия голямата част от населението е мюсюлманско и молитви се правят пет пъти на ден. По време на това време наличието на покрита площ с покрив е много добре дошло, особено при неблагоприятно време.

Няколко щайги близо до входа на павилиона са обозначени като място за съхранение на обувките. По-нататък навътре има няколко „рафта“ за съхранение на молитвените килимчета. Из целия модулен павилион има висящи растения, които смекчават усещането за пластмаса и придават приятен облик.

Според студиото, процесът на повторно използване на отпадъци в обществените пространства е практика, която всички общности в днешния свят трябва да възприемат. „Пространство на добротата“ …. започва с многообразието на потребностите, поведението и навиците на хората“, коментира екипът. „Съществуването на това пространство се адаптира към контекста, местоположението и нуждите …. То може да се превърне в сергия, молитвена зала, авариен център, автобусна спирка и какво ли още не.“

 

Снимки: Parisauli Arsitek Studio

Източник: Greentech.bg

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.