Районно мюфтийство – Хасково бе домакин на програма по случай 30-ата годишнина от връщането на турско-мюсюлманските имена

 

Повече от 150 гости уважиха възпоменателна програма по повод 30-ата годишнина от връщането на турско-мюсюлманските имена, която се проведе с любезното домакинство на Районно мюфтийство – Хасково. Събитието се състоя на 27 януари (понеделник) тази година от 11:00 часа в залата на Дом на техниката в град Хасково.

Програмата беше официално открита с приветствие от страна на домакина и районен мюфтия на Хасково Басри Еминефенди. Присъстващите бяха приветствани и от заместник-консула на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив Гюлджан Юкчун, която беше сред официалните гости на събитието. Програмата беше уважена още от районните мюфтии на Пловдив и Стара Загора, съответно Танер Вели и Турхан Хасан, както и от общински кметове, представители на местната власт и кметове на села в хасковско.

Програмата протече под формата на научен панел, в който участие взеха трима лектори от страната и от Република Турция. Сред тях беше турският журналист и писател Мехмед Тюркер, който е родом от момчилградското село Синделци и е автор на повече от 10 книги. Тюркер е лежал в затвора в Белене и преди години, с изселническата вълна, заминава да живее в съседна Турция, където пребивава и до днес. По време на представянето си във възпоменателната програма в Хасково той разказа спомените си от репресиите и преживяното по време на Възродителния процес и от престоя си в затвора.

Поетът Байрам Кушку от хасковското село Боян Ботево взе участие в програмата с представянето на свои поетични творби, посветени на събитията преди 9 ноември 1989 година. Кушку е от изявените културно-просветни дейци в хасковско. Той е председател на Сдружението за турска култура и изкуство „10-и май“, учредено преди близо 7 години в село Караманци.

Третият лектор по време на възпоменателното събитие беше Гюлгюн Гайгаджова – ваиз към Районно мюфтийство – Хасково, която представи откъси от магистърската си теза от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ на тема „Възродителният процес в гоцеделчевско. Балканите между две цивилизации - християнство и ислям“, свързана с насилственото покръстването на помаците в гоцеделчевско.

Програмата беше разнообразена с участието на деца от целогодишните коран-курсове към хасковското мюфтийство, които представиха тематични поетични рецитали, свързани със смяната на турско-мюсюлманските имена.

Накрая, от името на Районно мюфтийство – Хасково на тримата лектори Мехмед Тюркер, Байрам Кушку и Гюлгюн Гайгаджова бяха връчени благодарствени плакети. Програмата беше официално закрита с всеобща дуа към Всевишния Аллах.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.