Шуменската „Томбул“ джамия е сред номинираните обекти за архитектурните награди WhATA AWARDS

В края на 2019 година платформата за архитектурна критика и публицистика WhATA обяви номинациите за тазгодишните WhATA AWARDS – годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура, които имат вече 10-годишна история. 
Една от всички осем категории на наградите е „Нормалност на годината“ – представяща добрите реставрации и реконструкции през 2019 година. Според организаторите на конкурса, „Три проекта от 2019 заслужават да бъдат осветени ярко в тези номинации“ и те са Стоян-Стайновата къща в  Казанлък (реставрирана от Александър Стайнов), „Томбул“ джамия в Шумен (реставрирана от фирма „Еврорест“ 2002) и 43 ОУ “Христо Смирненски” в София, чиято реставрация е дело на Димчо Тилев от „Тилев архитекти“. Трите архитектурни и реставрирани обекта се състезават не поотделно, а заедно - в обща номинация “Добрите реставрации и реконструкции”.

В същата категория „Нормалност на годината“ са номинирани и още 6 подгласници. Това са Детските архитектурни работилници, Серия сувенири Takeaway Plovdiv/Пловдив за вкъщи, The Red Flat, ИКЕА в БДЖ, Ivan Vazov Open и Destructive Creation във Факултета.

Номинациите и наградите на журито в архитектурния конкурс се определят от организатора WhATA. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване, в което може да се включи всеки желаещ ТУК. Крайният срок за онлайн гласуването е 31 януари 2020 година. Победителите ще бъдат официално оповестени на 17 февруари тази година.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.