Променили света открития на ислямски учени и изследователи

Обкръжават ни стотици предмети, който са станали наше ежедневие, но не винаги е известно кой е изобретателят им. Много често дори авторството на много приспособления се преписва на западни учени и изследователи, което не винаги отговаря на действителността. 

През епохата на златния ислямски век отпреди повече от 1000 години, между VIII и XVI век, мюсюлманите даряват света не само с висока култура, но и със стотици открития. Този период се нарича днес „Ислямски златен век“.Ще се спрем само на някои от откритията.

Хирургическите инструменти на Ал-Захрауи

Около 1000-та година от нашата ера знаменитият хирург ал-Захрауи от Кордоба е публикувал енциклопедия на хирургията с обем повече от 1500 страници. На страниците на този трактат се описват не само  болестите, но и тяхното лечение. Дават се и чертежи на хирургически инструменти. На Ал-Захрауи се предписва изобретяването на шприца, иглите, котешките черва като конци за зашиване на рани. Много от създадените от него иструменти се ползват и днес.

Четката за зъби и сапуна

Хигиената на тялото в исляма е на особена почит. Пророкът Мухаммед (с.а.с.) е популяризирал използването на първата четка за зъби, която е била клонче от дървото мисвак. Клончето не само почиствало зъбите, но и освежавало дъха.

В Корана не е упоменато клончето от мисвак, но то е споменавано многократно в по-късните работи на мюсюлманските учени. Арабите също са усъвършенствали рецептата за сапуна, по която го правим и днес. Те са обединили в едно мазнината с основата и са добавили аромати.

 

Карта на света  на Ал-Идриси

Картографът от  Андалусия ал-Идриси е създал тази карта на света през XII век. И днес тя е най-сложното и пълно описание на света, направено за времето си. Тази карта се е използвала от пътешествениците в продължение на няколко века. 

Летящото крило на Ибн Фирнаса 

Мюсюлмански поет, астроном, музикант и инженер Аббас Ибн Фирнас спокойно може да бъде определен като ислямския прототип на Леонардо да Винчи. Изобретателят е бил на 65 години, когато направил своя знаменит опит с управляем полет на елементарен делтапланер, който той построил. Той се спуснал от планината и останал във въздуха в продължение на минути, но при приземяването си навехнал гърба. С неговото изображение са отпечатани пощенски марки и един от кратерите на Луната е наречен на неговото име.

Алгебра

За развитието на алгебрата като метод за решаване на уравнения ние сме длъжни да благодарим на персийските и арабски учени. Терминът „алгебра“ е споменат за пръв път в арабската дисертация от IX. век „Книга за логиката и балансирането“.

Процесът за подреждането на неизвестните числа и решението на уравнение е базиран на гръцки и индийски системи. Методите, разработени от Мохаммед ал-Хорезми, доразвиват тези системи и с последващото им използване в арабския свят и Запада.

Увеличително стъкло (очила) и камера обскура

Ученият Ибн ал-Хайсам от Басра, известен в Европа като Алхазен е бил известен като първия, който е описал на какъв принцип функционира окото. Той е извършил експерименти с отражаващи материали и е доказал, че светлината навлиза в окото, а не тя да излиза от него, както  предлагали гръцките учени. Той също така открил, че изпъкналите стъклени повърхности могат да бъдат използвани за увеличение. Неговите стъклени „камъни за четене“ били фактически първите лупи.

Алхазен открил, че светлината, преминавайки през малък отвор, проектира на отсрещната стена изображението, което е пред отвора. Той установил, че колкото е по-малък отворът, толкова по-добро е проектираното изображение. Без това негово изобретение днес не биха били мислими фотографията и киното.

Автор: Сарат Cаламова

Източник: As-salam.ru  


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.