61 поклонници отпътуваха с Главно мюфтийство към Светите места за поклонението умре

 

Група от 61 поклонници от различни краища на цяла България отпътуваха на 19 януари (неделя) 2020 година за своето поклонение умре с организацията на Главно мюфтийство. 12-дневният им общ престой в Светите места ще включва 8 дни в Мекка и 4 дни в Медина, като се очаква завръщането им в България да е на 1 февруари тази година.

„След пристигането ни в Мекка вчера вече извършихме официално първото поклонение умре, като предстои да бъде организирано и второ в рамките на престоя ни тук.“ – уточни за Grandmufti.bgръководителят на Отдел „Хадж“ в Главно мюфтийство Джемал Иса, който заедно с районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед придружава като водач групата поклонници от България.

По думите им, групата включва хора на различна възраст от цялата страна. Най-младият поклонник е 21-годишен младеж от смолянско, а най-възрастният е 83-годишен мъж от велинградско, който е в Светите места за трети път. Сред поклонниците са и петима имами от структурата на Мюсюлманско изповедание, от шуменско и смолянско.

В рамките на едноседмичния си престой в Мекка мюсюлманите от България ще имат възможност и да посетят значими исторически местности и обекти, свързани с илямската история. Сред тях са Арафат, Музделифа, пещерите Сефр и Хира, местността Мина, както и редица исторически месджиди и джамии. В Медина поклонниците ще посетят планината Ухуд, месджидите „Куба“ и „Каблетейн“, а при възможност и Палмовата градина.

„Надяваме се в рамките на календарната 2020 година Главно мюфтийство да има възможност да организира и второ поклонение умре от Република България. Очаква се то да се реализира в края на месец март – началото на април тази година.“ – сподели още Джемал Иса от Отдел „Хадж“.

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Юсуф Низамоглу

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.