Шествие за мир по улиците на Брюксел

В неделя близо 3 500 души организираха шествие за мир. Шествието под наслов „Заедно за мир“ (Togheter in Peace), организирано от представителите на различни религии и секуларисти в протест на стратегията на страха в резултат на терористичните нападения през последно време.
Мирното шествие извървя пътя от жп гара „Миди“ до съдебната палата. Министърът на правосъдието Коен Геенс, пред многобройното шествие апелира за единство и заяви, че стратегията на страха не е решение на проблема. Протестното шествие приключи с пускането на три бели гълъба от трима младежи, представители на трите монотеистични религии.
По време на събитието протестиращите изразиха неудовлетворението си от предприетата от властите стратегията на страха, в резултат от терористичните нападения в Париж и Копенхаген, както и предотвратения атентат в Белгия.
Вътрешният министър Жан Жамбон, федералният сенатор и кметът на Сен-Жосе Емир Кър, регионалният депутат Шефкет Темиз, Епископът на Англиканската църква Робърт Иннес, Главният равин Алберт Гуиджиу, Епископът на католическата църква Леонард, Председателят на белгийската протестантска църква пастор Стивън Фюит, Екуменичсекият представител на Константинополската Патриаршия Атинагорас Пекстад, председателят на  Центъра на секуларното движение Хенри Бартоломеусен, Председателят на Диянет Факфъ в Брюксел Джошкун Беязгюл и много други имена подкрепиха с присъствието си шествието.
Шевкет Темиз, регионалният депутат, подкрепил шествието в свое изказване изрази своето мнение: „Взехме участие в шествие за мирно съжителство и единство, което се организира от представители на различни религии, философски идеологии. Направиха се публични изказвания пред джамии, църкви, синагоги и секуларни центрове, които се намират по маршрута на шествието....“


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.