Великият магистър на Малтийският орден посети Главно мюфтийство по време на визитата си в България

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи беше домакин на официална среща с държавния глава на Малтийския орден Негово Височество Фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето – Принц и Велик магистър на Суверенния военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта. Той посети Главно мюфтийство на 12 декември (четвъртък) 2019 година, в рамките на двудневното си посещение в Република България.

Суверенният военен орден на хоспиталиерите на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта е рицарски религиозен орден на римокатолическата църква и е един от най-древните, основан преди около 900 години. Има дипломатически отношения с над 100 държави. Развива благотворителна, социална и хуманитарна дейност в целия свят. В България Малтийскит орден е организирал над 400 инициативи в близо 180 населени места в подкрепа на болници, училища, социално слаби хора.

Членовете на Малтийския орден са на официално посещение в България по покана на президента Румен Радев, като повод е 25-ата годишнина от началото на дипломатическите отношения между България и Малтийския орден.

От страна на гостите по време на срещата в Главно мюфтийство присъстваха членовете на ордена, Велкият канцлер и министър на външните работи на ордена Негово превъзходителство Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер, министърът на хуманитарните акции и международното сътрудничество и Велик хоспиталиер Негово Превъзходителство Доминик Принц де Ла Рошфуко-Монбел, който е и притежател на Великия кръст на честта и предаността в послушанието, както и други членове на ръководството на ордена.
Делегацията беше придружавана от Богдан Паташев, посланик на България в Малтийския орден.
От страна на домакините на срещата присъстваха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, заместник главният мюфтия Бирали Мюмюн, главният секретар на Главно мюфтийство Джелал Фаик и представители на екипа на международния отдел на Изповеданието.
Държавният глава на Малтийския орден подари на главния мюфтия орден на хоспиталиерите за бюро, а домакинът д-р Мустафа Хаджи връчи на своя гост като подарък месингова роза, която е един от символите на исляма, мира и любовта. 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.