Мюсюлманско изповедание отбеляза Международния ден за правата на човека с участие в междурелигиозна дискусия

Междурелигиозна дискусия на тема „Религиозните права на човека в контекста на демократичните промени“ беше проведена на 10 декември (вторник) тази година по повод Международния ден за правата на човека. Събитието беше организирано съвместно от Мюсюлманско изповедание и Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) и се проведе в Медиен-културен център към Главно мюфтийство в столицата.

Сред участниците в дискусионното събитие бяха представители на различни религиозни общности - проф. Гарабед Минасян от арменската общност, адв. Грета Ганева от протестантската, Роберт Джераси от еврейската общност и Хайри Емин от Мюсюлманско изповедание. От Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет на събитието присъстваха д-р Жасмина Донкова и проф. Владимир Градев. Дискусията протече с модератор Юлиана Методиева, изявен правозащитник и главен редактор на онлайн платформата за човешки права „Маргиналия“.

В рамките на дискусията участниците в нея обсъдиха редица важни въпроси, свързани с правата на човека и религиозните свободи. Проследена беше историята на 10 декември, честван днес като Международен ден за правата на човека. Представителите на различните религиозни групи дадоха редица примери за това как българската държава е нарушавала религиозните им права и свободи, което повдигна темата за нуждата от ненамеса на държавата в религиозните работи на вероизповеданията. Темата обаче провокира противоречиви позиции у дискутиращите по въпроса трябва ли и доколко и религиозните общности, от своя страна, да взимат отношение по държавните въпроси, като бяха дадени примери с позициите на БПЦ и протестантската общност във връзка с неодобрението на приемането на Истанбулската конвенция, Закона за социалните услуги и промените в социалното законодателство у нас.

Участници в дискусията изразиха притесненията си във връзка с все по-утвърждаващата се тенденция към секуларизация на обществото и липсата на копнеж и желание за развитие на религиозния живот на общностите.

Дискутиращите се обединиха около мнението за важността на съществуването на НСРОБ, който отстоява религиозните права и свободи на всички официално представени религиозни общности в България.

10 декември се чества като Международен ден на човешките права от 1950 година, след като през 1948 година провъзгласена Всеобщата декларация за правата на човека от ООН. Декларацията е преведена на близо 375 езика и диалекта, което я прави най-превеждания документ в света. Това е първият документ с международен характер, който се фокусира върху правата на човека и е равносилен за всички човешки същества на този свят. По-късно се създават и други международни документи за човешките права, с което се отваря една нова страница в правния мир на човечеството. Всеобщата декларация за правата на човека се състои от 30 члена, които са доразвити в последващи международни споразумения, регионални инструменти за защита на човешките права, национални конституции и закони.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.