Мюсюлмани в столицата се включиха в поредния голям международен протест в защита на семейството и децата

Международен протест под надслов „СПАСИ СЕМЕЙСТВОТО, ЗАЩИТИ ДЕЦАТА“ се проведе в България и в други страни по цял свят на 7 декември (неделя) 2019 година. Освен България в международния протест се включиха Армения, Австрия, Швейцария, Германия, Норвегия, Испания, Литва, Дания, Нова Зеландия и Хавай.

София беше един от големите градове в страната, където протестиращите се събраха в 13:00 часа в неделя, за да се обявят заедно в защита на семейната институция. Представители на мюсюлманската общност също взеха участие в протестното шествие в неделния ден, което тръгна от НДК и стигна на Народното събрание.

„Твърдо против сме социалната система „Барневернет“ и внедряването на политиките ѝ и у нас! Тук сме, за да се обявим категорично против налаганите антисемейните политики, заложени в новия Закон за социалните услуги, и вмешателството на институциите в семейството. Семейството е един свещен съюз и искаме да запазим правото си да отглеждаме и възпитаваме децата си според собствените си религиозни и етични ценности и без институционална намеса.“ – коментираха за Grandmufti.bg представители на мюсюлманската общност в София, взели участие в международния протест.

Протестиращите в цялата страна изразиха категоричната си позиция против промяната в Закона за закрила на детето, промяната в Семейния кодекс и създадения изцяло нов Закон за социалните услуги, всички влизащи в сила от 01.01.2020 година. Всички тези законови промени и придружаващите ги програми и наредби са в ущърб на традиционното българско семейство и позволяват допускането на порочни практики от други държави, сред които е и моделът на норвежката социална служба „Барневернет“.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.